Techtogether Hazánk lenne a sofőr nélküli technológia melegágya

Hazánk lenne a sofőr nélküli technológia melegágya

autopro.hu | 2016.01.25 15:19

Hazánk lenne a sofőr nélküli technológia melegágya

Kutatóközpontot indított a BME, az ELTE, az MTA SZTAKI a Bosch és a Knorr-Bremse közreműködésével. A kezdeményezés a nem túl magyaros Recar (Research Center for Autonomous Road Vehicles) nevet kapta.

Hirdetés

Magyarország szerepe a járműgyártás mellett egyre jelentősebb az autóipari kutatás-fejlesztés területén is: nagy, nemzetközi konszernek hoztak létre jelentős fejlesztő intézeteket hazánkban - emlékeztet a Recar közleménye. A további fejlődésnek kulcsfontosságú feltétele e komplex, interdiszciplináris szakterület kihívásaira felkészített magasan kvalifikált szakemberek képzése.

Az intelligens és autonóm közlekedési technológia létrehozásának trendjéhez illeszkedő, a terület ipari kutatás-fejlesztésében érdekelt vállalatokkal együttműködésben kialakított képzési struktúra megteremtésére indították el a felek az újszerű, egyetem-kutatóintézet-ipar szövetségen alapuló Recar programot.

A cél az ipari, egyetemi, kutatóintézeti tudástőke és gyakorlati tapasztalat szinergiáinak felhasználásával a tématerület magasan kvalifikált szakembereinek képzése. Ennek során jelentős hozzáadott értéket teremt az új központ az autonóm gépjármű-irányítás kutatásában, egyben hozzájárul a kutatási eredmények hatékony felhasználásához is a műszaki és informatikus képzésekben.

Magyar egyetemek és vállalatok is sgetíhetnek valóra váltani az önvezetés álmát

Az együttműködés keretében az egyetemeken két új, angol nyelven oktatott mesterszak indítását tervezik, ezekre különböző – elsősorban mérnöki és informatikus – alapszakok hallgatói jelentkezhetnek. A 2017 februárjában induló képzésekben résztvevők a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán „Autonomous Vehicle Control Engineer” néven, illetve az ELTE Informatikai Karán „Computer Science for Autonomous Driving” elnevezéssel szerezhetnek mérnöki, illetve informatikus diplomát.

A BME rektora potenciális mérnökök körében

A tervezett Recar Központban a kutatás-fejlesztés és oktatás céljait szolgáló csúcstechnológiás laboratóriumok jönnek majd létre az alapítók szándéka szerint. A nemzetközi szinten is egyedülálló, ipari együttműködésben elinduló képzések hozzájárulhatnak a hazai magas hozzáadott értékű munkahelyek számának növekedéséhez ezen a stratégiailag fontos területen.

Kiemelt Partnereink