Techtogether Futószalagon gyártanák a gépész- és járműmérnököket Kecskeméten

Futószalagon gyártanák a gépész- és járműmérnököket Kecskeméten

autopro.hu | 2015.11.19 14:26

Futószalagon gyártanák a gépész- és járműmérnököket Kecskeméten

Duális szakképzés keretében folytatja együttműködését a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Kara, valamint az Eckerle Magyarország november közepétől. A mérnökök oktatásának támogatásával leendő munkavállalóinak képzését erősíti a cég, mivel folyamatos telephelyfejlesztéseinek köszönhetően várhatóan több, és nagyobb gyakorlati tapasztalatú dolgozóra lesz szüksége a térségben.

Hirdetés

Hosszú távú, stratégiai együttműködést kötött a Kecskeméti Főiskola és az Eckerle Magyarország november közepén, amelynek értelmében a kiskőrösi cég duális szakképzés formájában nyújt gyakorlati lehetőséget az intézmény hallgatóinak. A tapasztalat orientált rendszerben a kiválasztott diákok a képzési idő közel felét – a szorgalmi időszakon kívüli szüneteket és vizsgaidőszakot – a vállalatnál tölthetik szakmai oktatáson.

A 2015/2016-os tanév során két másodéves, és egy elsőéves duális hallgatót foglalkoztat az Eckerle, akik összesen hét féléven át, szemeszterenként nyolc hetet töltenek el a cégnél. A gyakorlati órák tematikája minden esetben a főiskola tantervét követi, a vállalat a főiskola által jóváhagyott szakképzésben részesíti a diákokat. A cég nem titkolt szándéka, hogy az együttműködéssel jövőbeni munkavállalóinak képzését kívánja támogatni, mivel a tanulmányok befejeztével olyan szakképzett munkavállalókhoz juthat ezáltal, akik jártasak az Eckerle fejlesztéseiben, rendszereiben és üzemi folyamataiban.

– Együttműködésünk keretében több szakképzésünk támogatására is lehetőség nyílik, hiszen a vállalat a tevékenységéből adódóan gépész- és járműmérnököket, mérnök informatikusokat és műszaki menedzsereket is foglalkoztat – mondta el Kovács Lóránt, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának dékánja. A vezető hozzátette, hogy intézményük a partnerekkel való szoros, és hosszú távú együttműködéseket kiemelten kezeli, mivel azok jelentős bizalmi tőkét biztosítanak az iskola kutatásfejlesztési projektjeinek és pályázatainak. A duális képzés az elmúlt öt év egyik legfontosabb főiskolai projektjének számít Kecskeméten, mivel számos találkozási lehetőséget biztosít a cégek számára a hallgatókkal, oktatókkal és az iskola vezetőségével. Dr. Kovács Lóránt arról is beszámolt, hogy az Eckerle-vel meglévő partnerség több évre visszavezethető, a cég sok esetben ajánlott fel eszközöket és gépeket az intézmény műszaki karának.

Az Eckerle Magyarország üzemeiben a duális képzés első két szemeszterében a hallgatók főként az alapismereteket kapják meg műhelygyakorlat formájában, majd szakiránytól függően kerülnek át a különböző osztályokra (mechanikus konstrukció, projektvezető, vagy programozói). Ezeken a részlegeken elsajátítják a szakma alapjait, ahol a mintafeladatok sikeres elvégzése után már valós projektekben is részt vehetnek. A hét féléves oktatási terve alapján a kiskőrösi telephely számos kiugrási lehetőséget biztosít a diákoknak, hiszen tanulmányaik során ötleteket és szakdolgozati témákat kapnak a cégtől, az utolsó szemeszterben pedig a gyár eszközparkját használva diplomamunkájukat is elkészíthetik.

– A duális képzés legnagyobb hasznának tartjuk, hogy a hallgatókat a cég értékeihez és tudásához hangolva tudjuk foglalkoztatni. A diákok élőben tapasztalhatják meg azt, hogy tanulmányaikkal milyen karriert is érhetnek el – nyilatkozta Hubina Péter, az Eckerle Magyarország vezetője. A cégvezető kiemelte, hogy a fiatalság mindig segíti vállalatuk gondolkodásmódjának frissülését, és hasznos belső folyamatokat indítanak el a szervezetben. Pár hónapon belül a duális szakképzés mérnökhallgatóinak gyakorlati helyet kell választania, így a vállalat nagy reményeket fűz a GAMF-fal közösen tervezett főiskolai nyílt naphoz, ahol elhivatott gyakornokok jelentkezésére számít.

A közös munkából a főiskolások is profitálhatnak: az iskolapadot elhagyva, pályakezdőként a megszokottnál több gyakorlati tapasztalattal kereshetnek állást, szerencsés esetben pedig a gyakorlatot biztosító vállalat szárnyai alatt kezdhetik meg pályafutásukat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink