Techtogether Félmilliárd forintot szánt a kormány a külhoni magyar szakképzésre

Félmilliárd forintot szánt a kormány a külhoni magyar szakképzésre

MTI | 2015.11.30 11:53

Félmilliárd forintot szánt a kormány a külhoni magyar szakképzésre

A nemzetpolitikai államtitkár szerint eredményes volt az idei évre meghirdetett külhoni magyar szakképzés éve program, a megkezdett fejlesztéseket folytatni kívánják, és jövőre a fiatal vállalkozókat szeretnék segíteni.

Hirdetés

Potápi Árpád János a tematikus programot értékelő konferencián hétfőn Budapesten felidézte, tavaly a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) döntött arról, hogy a szakképzéssel folytatódjon a tematikus évek sora. Az elmúlt években az oktatáspolitika egyik kiemelt területe a szakképzés volt, és a döntéssel a magyarországi trendekhez is igazodtak - jelezte, hozzátéve: az oktatás és a gazdaság fejlesztése egyaránt a magyar nemzet gyarapodását szolgálja.

A programra 500 millió forint állt rendelkezésre, ami jelentős bővülés az előző évi tematikus évhez képest.

Kitért arra is, hogy mintegy 10 ezer diákot és pedagógust, tanárt értek el különböző kutatásokkal. A szakképzésben mintegy 30 ezer külhoni magyar diák érintett - mutatott rá.

Potápi Árpád János kiemelte: a gazdasági helyzet Kárpátalján a legnehezebb, a magyar kormány ugyanakkor igyekezett jelentős segítséget nyújtani, hogy a régió leszakadása megálljon.

A program során elsősorban a pedagógus szövetségekre igyekeztek támaszkodni. Tanműhelyeket, tangazdaságokat hoztak létre, Erdélyben e célra 126 millió forintot fordítottak, fordítanak. A Felvidéken 70 milliót, a Vajdaságban 60 milliót, Kárpátalján 50 milliót, Horvátországban 20 milliót, a Muravidéken 17, 5 milliót költöttek különböző fejlesztésekre - sorolta.

Közölte, hogy a Szakma sztárja elnevezésű versenybe 150 külhoni diák és tanár kapcsolódott be. Szeretnék, ha jövőre már magán a versenyen is részt vennének a külhoni magyar fiatalok. Megkezdődött az átjárhatósági ösztöndíj megvalósítása, ami egy hónapos magyarországi szakmai gyakorlatot jelentett, 140 diák és tanár részvételével. Ezt is szeretnék folytatni a régiók átjárhatóságának megteremtésével - jelezte.

Szeretnék, ha a szakképzés továbbra is fókuszban maradna, a Máértnak és a kormánynak azt javasolják, hogy a jövő év tematikus programja a fiatal vállalkozók köré szerveződjön.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink