Techtogether Ezen az autón dolgoznak idén a győri formulaautó-építők (videóval)

Ezen az autón dolgoznak idén a győri formulaautó-építők (videóval)

Pardavi Mariann | 2017.02.08 14:31

Ezen az autón dolgoznak idén a győri formulaautó-építők (videóval)

Február 2-án mutatta be a győri Széchenyi István Egyetem kampuszán tevékenykedő Arrabona Racing Team a 2017-es járművére vonatkozó terveit. Ígéretesnek tűnik, nézzük is a részleteket!

Hirdetés

A csapat 2014 januárjában alakult az egyetem jármű-, villamos-, közlekedésmérnök és menedzsment hallgatóiból, hogy még abban az évben a Formula Student versenysorozatban rajthoz állhassanak. A Formula Student olyan nemzetközi mérnökverseny, melynek során hallgatók előre lefektetett formai és technikai szabályoknak megfelelő versenyautót terveznek, melyet saját ötleteikkel fejlesztenek a lehető legtökéletesebbre. Eredményeiket a versenyszezonban szakemberekből álló bírócsoportok előtt a statikus versenyszámok előadásain prezentálják. Legfontosabb előnye ennek, hogy a megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban is alkalmazni tudják, melyről a dinamikus versenyszámok adnak visszajelzést.

A csapat 2017-ben már a negyedik járművének tervezésébe és legyártásába fog bele. Az ART_04 kódú járművet új csapatkapitány mutatta be, Kolossváry Tamást Kun János váltotta a poszton.

A tavalyi évre vonatkozóan elmondta, az első közös versenyüket teljesítették motorfelelős partnercsapatukkal, a Szengine-nel közösen, akik olyan versenymotort fejlesztettek ki, gyártottak le, amely kifejezetten alkalmas a Formula Student versenysorozat szigorú szabályaira. Az FS csapatok nagy része egyébként kereskedelmi forgalomból szerzi be az erőforrást, ám az a szabályok korlátozásai miatt csak komolyabb átalakítások után használható csak igazán.

A csapatkapitány hozzátette minden versenyen a nemzetközi mezőny első felében végeztek. Az eredmények közül kiemelte a német versenyen elért 17. helyezésüket, melyet több, a világranglista közvetlen élmezőnyébe tartozó csapatot legyőzve értek el. A legjobb eredményt már a megalakulás évében, 2014-ben érték el, az oroszországi FS versenyen félév tervezés és gyártás után nyerték meg összetettben az első helyet.

A 2017-es versenynaptárukban négy dátum szerepel: ott lesznek a német, a cseh, a magyar és a kelet-európai futamokon. Ha minden a tervek szerint halad, májusra a tervek megvalósulnak, és tesztelhetik a kész járművet.

Schweighardt Attila konstrukciós vezetőnek adta át a szót, aki Németh Bencét váltotta a poszton. Az új részlegvezető elmondta, az első járművük tömege 206 kilogrammot nyomott, ezzel szemben az idei tervek azt mutatják, 158 kilogrammnál fognak megállni.

Az alacsony tömeget több módosítással érik el, többek között új Continental abroncsokkal, ami 4,5 kilogramm mínuszt eredményez, a magnézium felnik pedig szintén egyet-egyet. Optimalizálják a lengőkarokat, ez 3,6 kilogrammot von le az összsúlyból, elhagyják a stabilizátort, 1,8 kilogrammot spórolva, továbbá a nyomó-és vonórudakat is, amellyel több mint 9 kilogrammot tudnak lefaragni a súlyból. Ezen felül többek között optimalizálják a váltófüleket, új nyomtatott markolatot kap a kormány. A jármű aerodinamikai szempontból is nagy fejlődésen fog keresztülmenni: minimalizálják a légellenállást, és maximálizálják a leszorítóerőt. Ebben a szezonban is a konstrukció letisztultságához való ragaszkodás, a tömegcsökkentés, a jobb mechanikus tapadás, a könnyű irányíthatóság a cél.

Kiemelt Partnereink