Techtogether Duális szakképzés: aki kimarad, lemarad

Duális szakképzés: aki kimarad, lemarad

Gégény István | 2015.11.04 12:50

Duális szakképzés: aki kimarad, lemarad

Szervezeti vezetőket kérdeztünk a közelmúltban Győrben tartott duális szakképzési konferencia kapcsán az új rendszer hatásairól, a bekapcsolódás esélyeiről, a szükséges további támogatásokról.

Hirdetés

Az Audi Hungaria a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) karöltve, a Német Nagykövetség és a magyar kormány támogatásával nagyszabású szakképzési konferenciát rendezett. Az eseményt kimagasló érdeklődés kísérte, több száz résztvevő töltötte meg a négykarikás vállalat képzési központját. A találkozóra a kormányzat is kiemelt figyelmet fordított, hiszen az alkalom fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter volt.

A konferenciáról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen, ám a tudósítás mellett néhány résztvevőt is megkértünk, hogy fogalmazza meg saját szempontjait a téma kapcsán.

Horváth Szabolcs, a Professio Klaszter elnöke

– Már jelenleg is szép számmal zajlanak gyakorlati képzések a tagvállalatainknál. Fontos, hogy megosszuk a tapasztalatokat, bátran tanuljanak egymástól a cégek, mert a duális képzés szép elmélet, ám a valós munka a szakembereken múlik, a felkészültségükön, a fiatalokhoz való hozzáállásukon. E téren pedig akad még tennivalója az iparnak.

– Úgy látom, a magyar cégek, még a kisvállalkozások is megértették a duális szakképzés előnyeit, készek lennének a szükséges áldozatok vállalására. Ennek ellenére számos esetben az adott gazdasági környezet miatt nem tudnak ezekkel az előnyökkel élni. Az a tapasztalatunk, hogy a különféle támogatások mellett jelentős részben maguk a cégek finanszírozzák meg az ilyen gyakorlati képzések költségeit, ezt pedig nem minden vállalat engedheti meg magának.

– Nagy szükség van ezért szerintem további állami támogatásokra, jelentősebb kormányzati szerepvállalásra. Akár később visszatérítendő támogatások konstrukciója is előbbre lendítené a helyzetet, így a most kellő forrással nem rendelkező cégek akkor fizetnék vissza a megfelelő összeget, amikor a kinevelt szakemberek már hasznot hoznak, beépülve a vállalat életébe.

* * *

Rudnay János, a Duális Képzési Tanács elnöke

– Miközben Magyarországon elkezdődött a felsőoktatásban is a duális képzés, nagyon fontosnak tartom, hogy a szakképzés ugyancsak minél reálisabb választási lehetőségként álljon a fiatalok előtt. A következő években a kamarákkal együttműködve népszerűsítő kampányt fogunk folytatni, hogy a szülők és a fiatalok egyaránt megértsék, milyen nagy szükség van idehaza minél nagyobb arányú szakképzett munkaerőre. Jó lenne, ha látnák az érintettek, hogy az érettségi, egyetem mellett ez az út is értékes pályát kínál.

– Ami a duális felsőoktatást illeti, idén 19 egyetem, főiskola kapcsolódott be a rendszerbe, 220-nál több vállalat partnerségével. Igen szép mennyiséget jelent ez ahhoz képest, hogy az első évről beszélünk, s abban bízunk, hogy néhány éven belül még többen vállalnak majd szerepet a gyakorlatorientált képzésben.

* * *

Lukács Pál, a Kecskeméti Főiskola Járműtechnológia Tanszékének vezetője

– A közelmúltban a duális felsőfokú képzéssel kapcsolatban is rendeztek egy konferenciát Kecskeméten, míg itt, Győrben most a duális szakképzésről van szó. Azt gondolom, a két oktatási vonalnak össze kell érnie, az egyes szinteken oktatott tananyagoknak egymásra kell épülniük.

– A vállalatokat nyilván élénken érdekli, hogy milyen kedvezményeket, támogatásokat tudnak igénybe venni akár a középfokú, akár a felsőfokú duális képzés esetében. Mivel két külön tárcához tartozik a két terület, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szorosan együtt kell működnie. Nagyon erős kooperációra számítok minden érintett részéről. Azt gondolom, az Audi által felmutatott pozitív minta alkalmas arra, hogy minél több cég érdeklődését felkeltse, és minél többen bekapcsolódjanak a rendszerbe. Ez egyébként nem lenne kuriózum, hiszen a rendszerváltás előtt a szakiskolai képzésben részt vevő ipari tanulók aránya igen jelentős volt, s akkor is vállalatokhoz kötött módon tanulták meg a fiatalok az adott szakma fortélyait.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink