Techtogether Duális mesterképzéssel mutat példát a Siemens és a BME

Duális mesterképzéssel mutat példát a Siemens és a BME

Gégény István | 2016.09.07 10:36

Duális mesterképzéssel mutat példát a Siemens és a BME

Maga a duális képzés már elég elterjedt hazánkban, ilyen felsőfokú mesterszak viszont még nem indult - eddig. A két partner szerint ez a jövő útja a cégek és az egyetemek számára egyaránt.

Hirdetés

Zsúfolásig megtelt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori tárgyalója szeptember kezdetén, holott a két főszereplő, a BME és a Siemens már 18 éve együttműködik számos formában. A kimagasló érdeklődést az egyetemi oktatók, az ipari képviselők, a hallgatói kör és a sajtó részéről az indokolta, hogy a két szervezet olyat lépett, mint eddig senki ideahaza. Az alapvetően felsőfokú alapképzésben a munkaerőpiac kihívásaira hatékony válasznak tűnő duális képzést mesterszinten is bevezetik jövő februártól, az erről szóló megállapodást szignálta ezen az eseményen Dale A. Martin, a Siemens magyarországi vezérigazgatója és Józsa János, az elitegyetem rektora.

A villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés, illetve az erőművi folyamatirányítás témájára fókuszáló képzés keretében a BME oktatóinak és hallgatóinak lehetősége van aktuális kutatás-fejlesztési munkákban részt venni. A Siemens anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, TDK és diplomadolgozatokat ismer el, tanulmányutakat finanszíroz és külföldi részképzést is támogat. A vállalat ezen kívül szakmai gyakorlatok szervezését, lebonyolítását segíti, és az éves megállapodási keret felett további támogatásokat nyújt ösztöndíjakra, pályázatokra, valamint tárgyi adományokat is biztosít az egyetem számára.

- Nem úszhattuk meg, hogy mi is bekapcsolódjunk a duális képzésbe - fogalmazott sajátos stílusában Józsa János rektor, aki korábban szakportálunknak nyilatkozva már jelezte, hogy ha nem is klasszikus formában, de ők is nyitni kívánnak a gyakorlatorientált modell alkalmazása felé.

- A képzés tesztelése már zajlik, jelenleg két fő vesz részt a Siemensnél gyakorlati órákon - tette hozzá Dale A. Martin. A Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója megjegyezte: három korszerűen felszerelt labor várja vállalatuknál a jövő mérnökeit, egyszerre akár 30 fiatal is bekapcsolódhat a kiemelkedően életszagú képzésbe. A szerencsés hallgatókat valós projektek megvalósításába is belevonják, s természetesen a tehetséges végzősöknek biztos életpályát kínál a multinacionális vállalat.

A rektor a rendezvényen elmondta: úttörő lépésükkel nem csupán a Műegyetem hallgatóinak kívánnak új, a kor igényeihez igazodó képzési alternatívát kínálni, hanem példát mutatnak a mostani megállapodással más hazai felsőoktatási intézmények számára. Józsa János nem titkolta, hogy további nagyvállalatok is kopogtatnak hasonló szándékkal a rektori hivatal ajtaján, s biztos benne, hogy más településeken, más intézmények esetében is előnyös lehet az ilyen jellegű, duális mesterképzés formájában megvalósuló partnerség.

S hogy az egyetem jelenlegi hallgatói miért voltak kíváncsiak az aláírási ceremóniára? Úgy értesültünk, azon fiatalok kaptak meghívást az alkalomra, akik már most is szárnyakat kaptak a Siemens jóvoltából a szokásos tanrenden felüli, elkötelezett szakmai tevékenységeik megvalósításához. A jelenlévők sorában több olyan csapattagot is felfedeztünk, akiket jól ismerünk az eddigi Techtogether rendezvényekről, s érdeklődésünkre egyetértőleg jelezték, hogy idén októberben ismét találkozhatunk velük a Hungexpo területén.

Kiemelt Partnereink