Techtogether Diplomát kaptak az első duális hallgatók

Diplomát kaptak az első duális hallgatók

autopro.hu | 2016.02.29 08:29

Diplomát kaptak az első duális hallgatók

Az országban elsőként a Kecskeméti Főiskolán osztottak ilyen, kimagaslóan gyakorlatorientált képzettséget igazoló diplomát a tél utolsó hétvégéjén.

Hirdetés

– Ez az esemény a felsőoktatás és a magánszféra együttműködése szempontjából igazi mérföldkő – hangsúlyozta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen, ahol azokat a duális hallgatókat is köszöntötték, akik először végeztek az országban ebben a képzéstípusban. A főiskola, valamint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. együttműködésével 2012-ben elindított felsőoktatási duális képzés mintát szolgáltatott a képzéstípus országos bevezetéséhez.

A magyar felsőoktatásban elsőként indította el a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara a két partnercéggel együttműködésben járműmérnöki alapszakon a gyakorlatorientált (duális típusú) képzést. A képzés célja a hosszú távú kötődés megalapozása a vállalathoz és termékeihez, valamint egy biztonságosan tervezhető életpálya és karriermodell létrehozása volt. A gyakorlati időszakok során a partnercégek az iparvállalat által igényelt készségeket és képességeket is beillesztették a mérnökképzésbe (csapatmunkában történő együttműködés, kommunikációs és prezentációs készség fejlesztése, tulajdonosi szemlélet, kreativitás és újítás). A hallgatók a 3,5 év során változatos, de egyben nagyon intenzív, gyakorlatorientált tantervet teljesítettek.

Örömmel mondhatjuk, hogy a kísérlet nem egyszerűen sikeres volt, hanem azóta országosan ismert és elismert, példaértékű képzési modellé vált. És hogy ez így történt, az legalább annyira a végzős duális hallgatók, mint amennyire az érintett vállalatok és a főiskola érdeme - fogalmazott Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora, aki ezt annak fényében hangsúlyozta, hogy 2012-ben a főiskola kísérletnek tekintette a képzéstípus bevezetését.

2012 szeptemberében a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél 14, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél pedig 11 duális járműmérnök hallgató kezdte meg tanulmányait. Jelenleg a Kecskeméti Főiskolán mintegy 30 partnercéggel együttműködve közel 200 duális hallgató tanul. A járműmérnöki alapszak mellett a gépészmérnöki, a műszaki menedzser, az anyagmérnöki, a mérnökinformatikus, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kertészmérnöki alapszakok is elérhetők duális formában. A képzést indító partnercégek a választható szakokat is bővítve 2012 óta minden évben felvételt hirdettek. A végzős hallgatókon kívül a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kötelekében egyaránt további 24 duális hallgató tanul.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a rendezvényen örömét fejezte ki, hogy a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyetteseként 2012-ben maga is aktív szerepet vállalt abban, hogy a főiskola 2012-ben az országban elsőként elindíthatta a duális képzést. – A duális képzés kecskeméti modelljének tapasztalatai alapján a 2015/16-os tanévtől kezdve megtörtént az országos intézményesítés, így tavaly szeptembertől 19 felsőoktatási intézmény és közel 200 partnerszervezet együttműködésével, 440 duális hallgatóval indult útjára a duális felsőoktatási képzés Magyarországon. A felsőoktatási intézmények több mint 500 további vállalattal és egyéb szervezettel kötöttek eddig együttműködési megállapodást, így a 2016/2017-es tanévtől összesen mintegy 2600 képzési helyet hirdettek meg a jelentkezőknek azért, hogy a hallgatók gyakorlati tanulmányait erősítsék, ezzel segítve a fiatalok munkaerőpiaci esélyeit – mondta az államtitkár.

Az első duális hallgatók közül 17-en vehették át diplomájukat a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésen. A cégek képviseletében Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója és Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója köszöntötték a végzősöket.

Bíró Attila a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója úgy véli, hogy a mérnök és kvalifikált munkaerő-utánpótlásra a duális képzés jó megoldásnak bizonyul. – A Knorr-Bremse olyan technológiai és műszaki tudást kínál, mely egyedülálló értéket képvisel és minden duális képzésben részt vevő hallgató számára piacképes tudást biztosít. Elégedettek vagyunk a diákokkal és örömmel látjuk, hogy ez a befektetés hosszútávon kompenzálja a munkaerőpiac kihívásait, valamint példaértékű tud lenni más hazai vállalatok számára is.

– Vállalatunk életében hatalmas mérföldkő volt a duális képzés néhány évvel ezelőtti megtervezése és a főiskolán való bevezetése. Külön öröm számunkra, hogy az említett hallgatók közül öten februártól már a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. csapatának jól képzett szakembergárdáját erősítik – nyilatkozta Kovács Tamás, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. műszaki ügyekért felelős ügyvezető igazgatója.

A diploma átvételével a duális hallgatók munkaszerződése lejárt, így mindkét fél – a frissdiplomások és a cégek is – mérlegelhették a továbbiakat. A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél hat végzős a vállalat kutatási és fejlesztési központjában, egy végzős pedig beszállító-fejlesztési projektekben kapott állásajánlatot, ezzel együtt a hallgatók több mint fele a cég támogatásával mesterképzésben folytatja tanulmányait. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. duális hallgatói közül heten végeznek, foglalkoztatásukról most folynak a tárgyalások.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink