Techtogether Csóka Gergely: az Audinál szakmunkásból is válhat vezető

Csóka Gergely: az Audinál szakmunkásból is válhat vezető

Gégény István | 2015.11.13 12:37

Csóka Gergely: az Audinál szakmunkásból is válhat vezető

A duális szakképzés hazai helyzetéről, előnyeiről, népszerűsítéséről beszélgettünk a győri autógyártó vállalat műszaki képzések és szakmacsoport-fejlesztés területének megbízott vezetőjével.

Hirdetés

– Miként zajlik a duális szakképzés az Audi Hungaria irányításával?
– 2001 óta működik vállalatunk szakképzési programja, lépésről-lépésre épült fel a rendszer. Jelenleg 250 diákunk van, összesen mintegy 1700 szakmunkás végzett nálunk, közel 90 százalékuk azóta munkatársként dolgozik a vállalatnál. Képzési központunkban számos trénert foglalkoztatunk, akik a diákok képzését végzik, emellett a termelésben is kialakítottunk úgynevezett tanulószigeteket, ahol további munkatársak segítik a tanulók tapasztalatszerzését.

– Nyilvánvalóan egy autógyárnak könnyebb egy ilyen szakképzési programból érkező fiatalt integrálnia, mint a munkaerőpiacról új kollégát felvenni.
– Így van. Több éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy a nálunk végzett diákok egyértelműen könnyebben integrálódnak, hiszen minimális betanításra van csupán szükség az ő esetükben. Ehhez képest egy olyan pályakezdő, aki nem nálunk végzett, általában 3-4 hónap alatt tud teljesértékű munkatársként bekapcsolódni a munkafolyamatokba, míg komplexebb munkafolyamat, feladatkör esetén akár fél évig is eltarthat a betanulási időszak.

– Mennyire érezhető, hogy a társadalom esetleg még ódzkodik a szakképzés értékként kezelésétől?
– Magyarországon van még mit tenni a szakképzés elismertségének növelése terén. Az Audi Hungaria a kamarával, az iskolákkal és a partnervállalatokkal összefogva több éve aktív népszerűsítő tevékenységet végez, amelynek köszönhetően Győr környékén érezhető a szemléletváltás. Országos szinten meggyőződésem szerint további fontos kormányzati intézkedésekre is szükség van. Az állam ezt felismerte, a politikusok, szakértők megszólalásaik szerint meg fogják tenni a kellő lépéseket.

Duális szakképzési konferencia Győrben
Galériánk a győri duális szakképzési konferenciáról

– Akár duális képzésről, akár járműipari pályáról beszélünk, gyakran mérnökökre gondolunk, holott számszerűleg sokkal több munkatársra van szükség a gyártósoroknál. Miként lehetne visszabillenteni a fejekben az egyensúlyt?
– Nagyon fontos, hogy minden diáknak legyen pályaképe, víziója – ez a szülőkre is igaz a gyermekükkel kapcsolatban. Az Audi Hungaria közösen a várossal, a kamarával és a Széchenyi István Egyetemmel átfogó életpályamodellt kínál, ami azt jelenti, hogy az ebben a térségben születettek már kisgyerekként kapcsolatba kerülhetnek a vállalattal, például a Mobilis játékos kiállítása is felkeltheti az érdeklődésüket. A szakmunkásképzés, szakképzés után lehetőség nyílik akár munkatársként nálunk dolgozni, vagy a győri egyetemen az Audi által is felkarolt képzéseken továbbtanulni. Szakképzésünk elvégzése után tehát nem áll meg az adott fiatal életútja. A vállalaton belül ugyancsak rengeteg fejlődési lehetőség kínálkozik – még a vezetői pozíciókban is találkozhatunk olyan kollégával, aki szakmunkásképzésben vett részt, majd munkatárs lett, mellette továbbtanult, ma pedig vezetőként felel egy területért.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink