Techtogether Az Audival szövetkezne az MTA a mérnöki utánpótlásért

Az Audival szövetkezne az MTA a mérnöki utánpótlásért

Gégény István | 2015.04.13 07:06

Az Audival szövetkezne az MTA a mérnöki utánpótlásért

A Magyar Tudományos Akadémia elnökével és a Járműipari Kutatóközpont igazgatójával beszélgettünk a Széchenyi István Egyetem által felkarolt különleges kezdeményezésről.

Hirdetés

Győrbe látogatott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetőinek küldöttsége április 9-én. A látogatás fő célja olyan lehetőség keresése volt, amelynek keretében a helyi egyetem, az akadémia és az Audi Hungaria együtt tud működni a jövőben, az alapkutatástól az innovációig. Az akadémiának számos olyan programja van, ami ehhez jó alapot biztosíthat. A Kiválóság Program komoly potenciált rejt e téren, de a Lendület Program alkalmazott irányba történő kiterjesztése is szóba jött a felek tárgyalásán, amennyiben a finanszírozásban a járműipar is részt venne.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, Lovász László, az MTA elnöke és Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja, a háttérben mérnökhallgatók és kutatók (Fotó: Winkler Csaba)

A találkozó sűrű programot hozott, a hazai tudományos élet vezető személyiségei alaposan megismerkedtek a helyi, kifejezetten iparorientált, gyakorlatias felsőoktatási tevékenységgel és a további lehetőségekkel. Néhány rövid kérdést így is fel tudtunk tenni Lovász Lászlónak, az MTA elnökének, aki erősítené az akadémia és az ipar együttműködését, ugyanakkor korábban határozottan kifogásolta az új felsőoktatási stratégia néhány elemét.

– Elhangzott a napokban egy konferencián, hogy elfogyott a szakképzett munkaerő. Bízunk benne, hogy ennek ellenére van lehetőség, tér a fejlődésre, növekedésre. Hogyan tud ehhez a tudomány hozzájárulni?
– Az akadémia részéről igyekszünk ehhez a fejlődéshez hozzájárulni, lehetőségeinkhez képest támogatjuk a felsőoktatást a minőségi növekedésben, elsősorban mesterképzés és doktori programok terén. Ám elsősorban a felsőoktatásért felelős kormányzatnak kell lépnie. Úgy gondolom, hogy Palkovics László államtitkár, akinek épp ez a szakterülete, mindent meg fog tenni az ügy érdekében.

– Amikor napvilágra került az új felsőoktatási stratégia, amelynek szintén a minőség a hívószava, Ön néhány ponton kritikával illette a dokumentumot. Miután megkezdődött a célkitűzések megvalósítása, hogyan látja, pozitív irányú-e a fejlődés?
– Az államtitkár úrral többször konzultáltunk az elmúlt időszakban, aki az akadémia véleményét számos fontos kérdésben figyelembe vette. Azonban egy több évtizedre szóló stratégiát néhány hónap után nehéz lenne értékelni. Épp az a lényeg, hogy nyitott legyen a megvalósítás, folyamatosan bővülni tudjon a koncepció. A magunk részéről szívesen részt veszünk a stratégia alakításában – úgy tapasztaljuk, hogy adnak a véleményünkre.

Bokor József akadémikus

Az MTA rendes tagja, Bokor József, a Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutatóközpont igazgatója szintén nyilatkozott a helyszínen szakportálunknak.

– Milyen hatása lehet a mai alkalomnak a régió iparára, felsőoktatására és tudományos életére?
A látogatás hosszabb távú célja egy akadémiai kiválósági központ létrehozása, ide, a győri egyetemre való telepítése - az ebben való részvételt az MTA SZTAKI vállalta. Olyan regionális kutatóközpont jöhet létre, amely együtt tud működni a helyi iparral. A mostani helyszíni egyeztetéseket tudományos ülések követik, majd az MTA vezetői kollégiuma fogja megtárgyalni az ügyet, magam fogom referálni a témát. Később ki kell dolgozni a szakmai, tudományos programot, s amint azt elfogadják, akkor lehet hozzá rendelni pénzügyi forrásokat.

– A pénzügyek kapcsán felmerül, hogy sajtóhírek szerint az említett Kiválóság Programban való részvétel mintegy 300 millió forintos támogatással jár. Ilyen nagyságrendről van valóban szó?
Igen, bár nem egy évre szól ez a támogatás, hanem konkrét program megvalósátásához járul hozzá az összeg. A jövőre vonatkozóan konkrét számokat egyelőre nem tudok mondani, de példaként az említett összeg megállja a helyét.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink