Techtogether A termelékenység-növelés nemzetközi standardja – 7. IE szakmai nap

A termelékenység-növelés nemzetközi standardja – 7. IE szakmai nap

Wurmbrandt András | 2017.05.10 09:39

A termelékenység-növelés nemzetközi standardja – 7. IE szakmai nap

Tudta, hogy Bugyin volt az MTM világszervezet tanácskozása? Hallott már a BellaFactoryról? A szép gyár kifejezés egy új, komplex termelékenység értékelésen alapuló összetett tanúsítási rendszert takar, amely az egyes iparvállalatok versenyképességét támogatja és hasonlítja a világszínvonalhoz. Ennek részleteiről is hallhattak azok, akik részt vettek az MTM Hungária legutóbbi szakmai napján.

Hirdetés

Egyre ismertebb fogalom hazánkban az MTM, amelyet az elmúlt évezredben leginkább 3M néven emlegetett a hazai ipari és tudományos terminológia. A mozaikszó feloldása nem bonyolult: a Methods Time Measurement magyarul módszeridő-mérést jelent, amely a munka- és időgazdálkodásban világszerte legelterjedtebb termelésmenedzsment rendszer kulcskifejezése. A koncepció lényege, hogy a folyamatokat apró egységekre, akár alapmozdulatokra felbontva felépíthető az optimális produktivitású munkafolyamat. Az idők folyamán az MTM alkalmazási területe a termelés mellett kiszélesedett az ergonómia, a szolgáltatási szektor, így például a logisztika irányába is.

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária Egyesület elnöke legutóbbi szakmai napjukról szólva elmondta, hogy azon az MTM-et, mint a termelékenység növelés nemzetközi standardját mutatták be. Az előadók kifejtették, hogy az MTM gyakorlati alkalmazásával a különböző folyamatok – vagy akár a vállalat egésze –, hogyan lehetnek világszerte átláthatók, mérhetők és standardizálhatók. Az érdeklődők nemzetközi példákon keresztül láthatták, miként integrálható a vállalati kultúrába, folyamatokba az MTM, s következetes használatával milyen eredmény érhető el.

A 7. Industrial Engineering Szakmai Napon az MTM világszervezet (IMD) Svédországtól Braziliáig jelenlévő vezetőinek előadásaiból megismerhettük a legkorszerűbb gyártásszervezési trendeket, eljárásokat. Gabriele Caragnano, az ERGO-MTM Italia igazgatója a BellaFactory rendszert mutatta be. Ez egy új, komplex termelékenységi értékelésen alapuló összetett tanúsítási rendszer, amely az egyes vállalatok – például Fiat – ipari versenyképességét támogatja és hasonlítja a világszínvonalhoz. A BellaFactory működési modellje 30 termelési rendszeren végzett benchmark (például Lean, World Class Factory, MTM, ...) eredménye. Olyan alkotóelemek halmaza, melyek megtalálhatók a versenyképes vállalatoknál.

Lachevre Guillaume (Association MTM Française), az MTM alapú termelési rendszerek közös ismérveit taglalta. Előadása a szervezeti egységek eltérő standard idő meghatározásából fakadó problémákra irányult, főként mérnökség és a termelés által különbözőképpen definiált folyamatidők okozta anomáliákra hívta fel a figyelmet. Ezek MTM alapú, így átlátható folyamatidő-struktúra meghatározásával elkerülhetők lennének.

Thomas Gehart (Österreichische MTM-Vereinigung) lendületes „Mérhető és átlátható logisztikai folyamatok” című prezentációjából kiderült, hogy a megfelelően standardizált logisztikai folyamatok mérhetőek és összehasonlíthatók automatizált MTM elemzések révén. Számos autógyárnál, mint például a VW csoportnál, ez már bevett gyakorlat.

Knuth Jasker a Deutsche MTM-Vereinigung e. V. / GmbH vezetőjétől hallgathattak az irodai folyamatok standardizálásának, kapacitástervezésének legújabb németországi MTM alapú folyamattervezési és monitorozási módszereiről a résztvevők.

Dunajcsik Zoltán a szakmai nap mellett felhívta a figyelmet egynapos vezetői képzéseikre és workshopjaikra, amelyeken megmutatják a résztvevőknek az MTM rendszer lényegét, illetve ahogy tették ezt a TMTE Műszaki Textil Műhely szakosztályával együttműködve a Beurer-Hungaria Kft.-nél a közelmúltban, Veszprémben. A workshoppal egybekötött gyárlátogatás célja az volt, hogy átbeszéljék, milyen munkafolyamatok mentén szervezik a fűtött textíliák gyártását. A mintegy 80 jelenlévő betekintést kaphatott abba, milyen eredmények érhetők el a módszerrel. A cég ügyvezetője annyira jónak találta az MTM-et, hogy a jövőben az összes munkafolyamat gyártását ez alapján modellezve szervezik át.

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink