Gyártósor Így készül egy McLaren sportautó

Így készül egy McLaren sportautó

Panker Gergő | 2014.09.30 12:47

Így készül egy McLaren sportautó

A Desingboom meglátogatta a sport- és versenyatók gyártásával foglalkozó McLaren gyártási központját (MPC) az angliai Wokingban, ahol betekintést nyert a nagyteljesítményű 650 és P1 hibrid szupersportautók tervezési, fejlesztési és gyártási folyamataiba.

Hirdetés
fotó: designboom.com

A képek segítségével betekintést nyerhetünka McLaren limitált szériás sportautóinál alkalmazott technológiákba, illetve abba, hogy miként készülnek a világ egyik leggyorsabb és legfejlettebb járművei.

fotó: designboom.com

A McLaren technológiai központjától csupán méterekre fekvő gyártási központot egy fehér alagúton keresztül lehet megközelíteni.

fotó: designboom.com

A röviden csak MPC-nek nevezett központot úgy alakították ki, hogy tükrözze a többszörös díjnyertes, energiatakarékos központi épület (MTC) környezetkímélő kialakítását, valamint a környezetvédelmi szempontból érzékeny, illetve részletes fejlesztési folyamatot, amelyet a McLarennél nyújtanak.

fotó: designboom.com

Az épület tervezésével kapcsolatban Ron Dennis, a McLaren-csoport és a McLaren autóipari részlegének vezérigazgatója elmondta:

– Az MPC tervezési és fejlesztési folyamatait ugyanolyan szigorú és reszletes módon közelítettük meg, mint ahogy azt tesszük minden új Forma 1-es szezon esetében. Minden lehetőséget megvizsgáltunk, minden megoldást figyelembe vettünk, legyen szó az épület kialakításáról, a helyi logisztikai és környezeti hatásokról, vagy arról, hogy milyen módon kezeljük az olyan kérdéseket, mint a környező utak tisztántartása és terhelésének csökkentése – emelte ki Ron Dennis.

fotó: designboom.com

Az MPC-t úgy építik meg, hogy magán hordozza a McLaren stílusjegyeit és a hozzá kapcsolódó főépület minden pozitívumát.

fotó: designboom.com

Az egymástól távol elhelyezkedő oszlopoknak és a kerámia padlónak köszönhetően a hagyományos gyártócsarnokoknál megszokottakkal ellentétben a hely rugalmasan kezelhető.

Az alkatrészeket szín szerint rendszerezik - fotó: designboom.com

Az MPC inkább hasonlít egy színházhoz, mint egy gyártócsarnokhoz: a lineáris elrendezés a követi a gyártósor áramlását és végigvezet a gyártás során használt technológiákon és hálózati rendszereken, amelyeket az alkatrészek szállítása, összeszerelése, festése, tesztelése és véglegesítése során alkalmaznak.

A 33 ezer négyzetméteres McLaren gyártóközpont - fotó: designboom.com

Sebességre tervezve: a gyártócsarnokban öt nap alatt készül el egy teljes autó, és minden 45 percben új jármű gurul a gyártósorra.

fotó: designboom.com

fotó: designboom.com

A 33 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban több mint 800 képzett munkás vesz részt a 650s és P1 modellek gyártásában.

fotó: designboom.com

A 650s és a P1 gyártása során olyan „energiatakarékos“ festéket használnak, melynek száradásához elegendő az épületben kialakított természetes légáramlás.

Az MPC és az MTC az angliai Wokingban - fotó: designboom.com

Kiemelt Partnereink