Gyártósor Halder szabványelemekkel „játszva” csökkenthetők a költségek

Halder szabványelemekkel „játszva” csökkenthetők a költségek

autopro.hu | 2020.03.13 07:22

Halder szabványelemekkel „játszva” csökkenthetők a költségek

Fotó: Erwin HALDER KG

Az alkatrészgyártók számára a prototípus, valamint a kis- és középszériás gyártásoknál fő elvárás a rendelésekhez igazodó gyors átállás a megrendelői igények alapján. Itt különösképpen felértékelődik a tervezésre, beszerzésre és egyéb kapcsolódó folyamatokra fordított idő. Az átállási-idők és a költségek csökkentésére kínálja a német Erwin HALDER KG az új kézi szorító és készüléképítő elemeit. A szabványelemek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a tervezésre és az alkatrészek beszerzésére fordított idő.

Hirdetés

Bárki, akinek gyors és biztos szorításra van szüksége fém alkatrészek, továbbá fa vagy műanyag munkadarabok rögzítésekor, könnyen megtalálja számítását a Halder kézi gyorsszorító termékcsaládban.

Ezek a gyorsan és egyszerűen működtethető eszközök rendkívül széles körben felhasználhatóak. Megoldást nyújt az alkatrészek rögzítésére marási, hegesztési, hajlítási munkálatok során, valamint fa termékek ragasztásánál, vagy akár gépegységek összeállításánál. A horizontál szorítók pedig kitűnő megoldást jelentenek a tartályok és öntőformák lezárására.

Fotó: Erwin HALDER KG

A Halder kínálatában megtalálhatók a vízszintes- és függőleges szorítók, a húzó- és nyomó szorítók, továbbá a kompakt méretű akasztós szorítók is. Ezen termékekben egy közös pont van: kivétel nélkül mindegyik működése az ún. váltókar elvén alapul. A lábunkhoz hasonlóan a karos szorítóknak is három csuklópontjuk van. A holtpont, és ezáltal a maximális erő akkor érhető el, ha mind a három csuklópont egy egyenesbe esik. A szorító rögzítésének feltétele, hogy egy előre meghatározott mértékkel túlhaladhasson a holtponton, ezáltal biztosítva az önzárást.

A működtetéshez csak a kart kell lenyomni. A nagy erőátviteli aránynak köszönhetően kis erőfeszítéssel is jelentős tartóerő érhető el. Az önzáró tulajdonság meggátolja, hogy a munkadarab készítése közben a szorító visszanyíljon. További előnyként említhető, hogy a szorítók gyorsan és nagy szögben nyithatók, ezzel megkönnyítve a munkadarabhoz való hozzáférést.

Anyagminőség mindenek előtt!

A Halder gyorsszorítók a legmagasabb minőségű alkatrészekből készülnek, hogy biztosítsák a hosszú és karbantartásmentes élettartamot. A szorítóvas a horganyzott és passzivált acél miatt rendkívül robosztus. Az illesztéseknél használt szegecsek rozsdamentes acélból készülnek és edzett perselyekben mozognak. A hosszú ideig tartó folyamatos működés biztosítása érdekében az összes csapágypont zsírozva van.

A szorítócsavar eltávolítható gumi kupakja lehetővé teszi a legérzékenyebb munkadarabok, például falemezek rögzítését is. Az olajálló, ergonomikus, kétkomponensű műanyagból készült fogantyú a puha és texturált felületével garantálja a felhasználói kényelmet.

Fotó: Erwin HALDER KG

Legózzon munkaidőben a Halder ÉÖK.-kel!

Minden megmunkálási feladat során az elkészítendő alkatrész pontossága és felületének finomsága a megfogás stabilitásának függvénye. A stabil megfogást emiatt a legtöbb esetben bonyolult és drága célkészülékekkel szokták biztosítani. Ezeknek a készülékeknek az ára azonban csak jelentősebb darabszám esetén mondható rentábilisnak.

A Halder Építsd Össze Készletének (röviden: ÉÖK.) köszönhetően a bonyolult és kis szériában gyártandó darabokhoz is egyszerűen és gyorsan lehet stabil megfogást biztosítani. Ez a rendszer rendkívül előnyös kis darabszámú termékek, valamint prototípusok gyártása esetén. Sokoldalúságának köszönhetően nélkülözhetetlen elemét képezi az egyedi alkatrészgyártó vállalkozások mindennapjainak.

A rendszer alapját képezik a többféle kivitelben és méretben elérhető alaplapok, a többoldalas tornyok, a derékszögek, valamint a tartó- és összekötő elemek. Ezek az elemek jó rezgéselnyelő tulajdonsággal rendelkező öntvényből vagy azokban az esetekben, ahol minden kilogramm számít, alumíniumból készülnek. Vevői igények alapján akár egyedi kialakításban is elérhetőek.

Az építőelemek két felépítési formája, a T-horony kivitelű (40-es és 70-es osztással), bonyolult munkadarabok megmunkálása céljából kitűnően alkalmas alakzáró rögzítések készítésére és nagy rugalmasságú rendszerek építésére. Továbbá a lyukraszteros (Ø12 F6/M12 és Ø16 F6/M16) rendszer segítségével biztosítja az egyszerűbb munkadarab geometriák pontos megmunkálását.

A két, egymással könnyen kombinálható rendszer megfelel a DIN és ISO szabvány valamennyi műszaki követelményének.

A rendszer kiválasztása a munkadarab és a gyártástechnológia szempontjából történik, amely moduláris koncepciója révén nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé. Előnye, hogy a rövid felépítési idő (akár 1-2 óra) mellett, a rendelkezésre álló darabkészletből akár azonnal és közvetlenül felépíthetők.

Fotó: Erwin HALDER KG

Amennyiben az alkatrészünk Z irányú kiterjedése jelentős mértékű, vagy összetettebb és több alkatrész egyszerre történő megfogására alkalmas készüléket szeretnénk építeni, többféle támasztó-, összekötő- és sarokelem közül választhatunk.

Fotó: Erwin HALDER KG

Az így felépített alaptestekre már egyszerűen ráépíthetők a Halder különféle támasztó- és szorítóeszközei, valamint az önbeálló ülékek, karos szortítók, mechanikus támhengerek és úszó szorítók.

A felhasználó feladata csupán az alkatrész méreteihez való pozíciók beállítása. Ezt követően már indulhat is a megmunkálás.

Fotó: Erwin HALDER KG

Forrás: Erwin HALDER KG

Mátai Balázs projektmérnök

GIMEX-Hidraulika Kft.

a HALDER hivatalos partnere

[email protected]

www.gimex.hu

Hirdetés

Kiemelt Partnereink