Gyártósor Átveszik az uralmat a robotok az USA iparában?

Átveszik az uralmat a robotok az USA iparában?

autopro.hu | 2015.08.24 05:21

Átveszik az uralmat a robotok az USA iparában?

Óriásit nőtt az igény a járműalkatrészek gyártói és a félvezetők készítői körében a programozott munkatársak iránt, míg az OEM vállalatok kevésbé kapkodnak a félkarú műkollégákért.

Hirdetés

Rekordot döntött a tavalyi első félévben a robotok értékesítése Észak-Amerikában. A csúcsot egy esztendő alatt felülírta a piac, hiszen idén darabszám tekintetében 1 százalékkal, bekerülési költség vonatkozásában 7 százalékkal teljesítette túl előző sikeres terminusát a robotgyártó szakma. Számokban kifejezve: 840 millió dollár összértékben 14 ezer 232 berendezést vásároltak a kontinensrész cégei 2015 első hat hónapjában.

Kimagasló, 30 százalékos növekedés tapasztalható a félvezetőket gyártó vállalatoknál, az autóipari alkatrészeket készítő cégek szintén felpörgették a robotok beszerzését, ott 23 százalékos a pozitív elmozdulás a tavalyi referencia-időszakhoz képest. Érdekesség, hogy mindeközben az autógyártó üzemek részéről 18 százalékkal visszaesett a kereslet, persze a már említett tavalyi értékesítési rekordhoz viszonyítva.

- Az egész világon folyamatosan növekszik a kereslet a robotok iránt, hiszen a vállalatok felismerték, hogy ezen eszközökkel fejleszthető a termelékenység, növelhető a termékek minősége, valamint rugalmasabbá tehető a gyártási folyamat. Az Észak-Amerika piac erősödés újabb bátorítást jelenthet a robotgyártók számára – értékelte az adatokat Jeff Burnstein, a Robotic Industries Association (RIA) elnöke.

A RIA becslése szerint megközelítőleg 232 ezer robotot alkalmaznak jelenleg az USA vállalatai, ezzel a második helyen állnak globálisan – továbbra is Japán diktálja a robotizált termelés tempóját.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink