Gyártósor Több lehetőség van a robotokban, mint azt valaha hittük

Több lehetőség van a robotokban, mint azt valaha hittük

Pardavi Mariann | 2016.07.19 08:24

Több lehetőség van a robotokban, mint azt valaha hittük

Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy robot? Milyen munkatársak képesek robotokat kezelni? Többek között ezeket a témákat jártuk körbe a Fanuc Hungary Kft. szakembereivel.

Hirdetés

Egy felmérés szerint Magyarországon 10 ezer autóipari munkásra mindössze 244 robot jut, ezzel szemben ez az arány Németországban 1149. Hogyan lehetne a magyar adatokat növelni?
Mezei Tamás ügyvezető: Az elmúlt évek tendenciája egyre komolyabb igényt mutat az ipari robotjainkra és ez már nem csak az autógyárakban esedékes projektekben nyilvánul meg, hanem ezen cégek beszállítóinál is egyre többen gondolkodnak robotban, ha egy feladatot kell gépesíteni, automatizálni. Ennek köszönhetően szépen kúszik felfelé a magyar autóipari robotok száma is, a következő években ez a trend biztosan nem fog változni.

Mezei Tamás ügyvezető

– Mi a Fanuc sikerterméke?
Bagdi Attila marketingspecialista: A vállalat erőssége nem egy termékünkben jelenik meg, hanem megoldáscsomagunkban. A partnereink ugyanis tőlünk nem egy terméket akarnak venni, hanem olyan gyártásautomatizálási megoldást, amely értéket állít elő számukra. Ehhez mi ipari robotokkal, szerszámgépekkel, CNC vezérlésekkel és gyártásautomatizálási termékekkel tudunk hozzájárulni. Ha mindenképp ki szeretnék emelni egy terméket, akkor a 60 éven át fejlesztett, és Magyarországon leginkább közismert CNC vezérlést tudnám említeni, mely minden Fanuc szerszámgépnek lelkét is adja, melyet verhetetlen megbízhatósága révén sok más szerszámgépgyártó alkalmaz saját fejlesztésű gépein is.

– A kínai gazdaság fékeződése miatt visszaesett a robotvásárlási hajlandóság az országban. Ez érezhető a Fanuc számára? Mit tesz a kieső bevételek pótlására?
Mezei Tamás: A kínai piac hatalmas és folyamatosan bővül. Tekintve, hogy ott is egyre drágább a munkaerő és a selejtköltségek is egyre magasabbak, sok cég dönt ott is a robotizálás mellett. Ha robotokról beszélünk, akkor a visszaesés helyett inkább a szolid növekedést tartanám helytállónak Kína esetében.

– Hogyan értékeli a vállalat az elmúlt időszakot?
Bagdi Attila: A Fanuc Hungary megalakulása óta az egyik legsikeresebb időszakot élhetjük meg. Rengeteg új partnerrel alakítunk ki kapcsolatot, köszönhetően annak a szinergiának, hogy a robot és szerszámgép szervizzel és értékesítéssel foglalkozó két cég összeolvadt. Ez az utóbbi évek rekordszámú és értékű értékesítésében mutatkozik meg leginkább. A magyarországi leányvállalat sikerét emellett az anyacég ipari robot telepítési számai is alátámasztják, mely idén érte el a rekordnak számító 400 ezer egységet.

Bagdi Attila

– Milyen trendek várhatóak a közeljövőben a piacon? Nagyon népszerűek a kollaboratív robotok, ez változatlan marad a jövőben?
Mezei Tamás: Az együttműködő robotok valóban sok cég érdeklődését felkeltették az elmúlt időszakban, de még nagyon az elején vagyunk ennek az új felhasználási területnek. Itt nem csak a gyártók, de még a robot végfelhasználói is nagyban keresik azon folyamatokat, ahol gazdaságosan üzemeltethető egy ilyen robot. Arra számítok, hogy ez az új technológia színes kiegészítést ad majd a hagyományos ipari robotok mellé, viszont a csökkentett sebesség miatt nem várható, hogy minden alkalmazásban megállják ezen robotok a helyüket.

Az oktatás mennyire felkészült arra, hogy olyan munkavállalókat képezzen, akik képesek kezelni a robotokat és együtt dolgozni velük? Milyen típusú szakembereket igényel a robotok széleskörű megjelenése?
Mezei Tamás: Szerencsére a robotika olyan terület, ami nagyon sok műszaki érdeklődésű embert megfog, így elmondható, hogy egyre több felső- és középfokú intézményben kiemelt szerepe van a mechatronikának és a robotikának. A robotok kezelése alapvetően nem igényel komolyabb műszaki hátteret, hiszen használatuk nem okoz különösebb nehézséget a gépkezelőknek. Robotok programozásához, illetve működési elvüknek a megértéséhez nem árt, ha az ember rendelkezik gépész, villamos vagy mechatronikai ismeretekkel.

– Milyen lépéseket tesz a vállalat a robotika oktatásban történő meghonosításának érdekében?
Mezei Tamás: Cégünk igyekszik szorosan együttműködni kutató intézetekkel és felsőoktatási intézményekkel, annak érdekében, hogy minél több diák találkozhasson már a tanulmányai alatt a robotikával. Speciális oktatási csomagjaink kedvező feltételeket biztosítanak annak érdekében, hogy az iskolák és egyetemek laborjait a legmodernebb eszközökkel tudják felszerelni.

– A robotok használata egyelőre a multikra jellemző, a kkv-k elsősorban nem ebbe invesztálnak. Milyen megtérüléssel számolhat egy cég egy Fanuc robot vásárlása esetén? Vannak erre vonatkozó statisztikák?
Mezei Tamás: Ez egy összetett kérdés, hiszen a megtérülés intenzitását sok minden meghatározza: ilyen lehet például a gyártott termék értéke, a kevesebb gyártási selejten jelentkező többletbevétel, a műszakok száma, a megnövelt gyártáskapacitás okozta haszon és a lefaragható munkaerőköltség. Ma már nem ritka, hogy Magyarországon üzembe lehet úgy helyezni egy robotcellát, hogy az 6-8 hónapon belül visszahozza a beruházás költségeit, de a jellemző szám inkább 12-18 hónapban mérhető hazánkban. Ezek a számok szimplán a partnereink által adott visszajelzésekből származnak.

– A vállalat is részt vesz az októberben megrendezendő Automotive Hungary Szakkiállításon. Miért tartja fontosnak a Fanuc, hogy ott legyen az Automotive Hungary szakkiállításon?
Bagdi Attila: Az Automotive Kiállítás olyan fontos iparágat céloz meg Magyarországon, melyben a Fanuc Hungary Kft.-nek jelentős érdekeltségei vannak. Termékeinket nagy arányban autóipari gyártók, illetve azok beszállítói alkalmazzák, melyek a főszereplői ennek a kiállításnak, így számunkra fontos, hogy egy ilyen koncentrált rendezvényen találkozhassunk jelenlegi és jövőbeli partnereinkkel.

– Mivel készülnek a kiállításra?
Bagdi Attila: Célunk egy olyan új robot cella bemutatása, ami szorosan kapcsolódik a kiállítás tematikájához. Ez olyan gyakorlati alkalmazás lesz, amivel még nem találkozhattak Magyarországon, és nincs is példa az alkalmazására, így a legfőbb célunk az, hogy megismertessük ennek az előnyeit. Emellett egy szerszámgépünkkel is éles gyártást szeretnénk bemutatni.

Kiemelt Partnereink