Gyártósor Tényleg ekkorát nőttek a melósbérek? – megkérdeztünk magyar cégeket

Tényleg ekkorát nőttek a melósbérek? – megkérdeztünk magyar cégeket

Pardavi Mariann | 2017.08.01 09:30

Tényleg ekkorát nőttek a melósbérek? – megkérdeztünk magyar cégeket

Akár több tízezer forinttal is többet láthatnak számlájukon hónap végén a dolgozók, derült ki egy felmérésből a közelmúltban. Annak jártunk utána, valóban ekkorát nőttek-e a fizetések.

Hirdetés

A fizikai dolgozók körében egy év alatt 759-ről 887 forintra emelkedett az átlagos órabér. Ezen belül a szakmunkások átlagbére óránként 814-ről 912 forintra nőtt, míg a betanított munkát végző dolgozók tavaly első negyedévi 709 forintos átlagbére 867 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a szakmunkások fizetése (havi 160 órával számolva) 130 240 forintról 145 920 forintra nőtt, míg a betanított munkásoké 113 440 forintról 138 720 forintra.

A régiók alapján jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön 740-780 forint közötti átlagos órabérre, vagyis havi 118 400-124 800 forintra számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 900 forintos órabér, vagyis 144 000 forintos fizetés, míg Közép-Magyarországon 950 forintos órabér, vagyis 152 000 forint körül mozog havonta.

Valóban ennyivel többet keresnének a magyar dolgozók? Megkérdeztünk magyarországi cégeket a témában. Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport HR igazgatója azt közölte az autopro.hu kérdésére, hogy béremelés a magyarországi Bosch csoportnál minden évben január 1-jétől van, amit februárban a cég eredménye alapján határoznak meg visszamenőleges hatállyal.

– Ez idén is megtörtént. A béremelés átlagos mértéke vállalatonként, tevékenységi területenként eltérő, és azt is meg kell említeni, hogy a béremelés egységesen minden munkavállalót érint, de a vezetőknek lehetőségük van az egyéni teljesítmény alapján differenciálni. Ennek a folyamatnak minden évben a munkavállalói érdekképviseletek bevonása az egyik lényeges és meghatározó része. Idén annak ellenére sikerült a korábbi évek átlagától lényegesen magasabb emeléseket eszközölni szinte valamennyi területen, hogy már eleve magasabb bérszintről indultunk, mint a jogszabályokban meghatározott minimum. Ez a cég tavalyi teljesítményének köszönhető elsősorban.

A Continental veszprémi telephelye azt közölte, igyekeznek vonzóvá tenni a dolgozóknak a gyárat, konkrét számokat azonban nem árultak el.

A versenyképes béren túl több adható juttatással támogatjuk munkatársainkat, úgymint 13. havi fizetés, Continental nyereségrészesedés, széles körű cafeteria, támogatott sportolási lehetőségek, az előírtnál magasabb műszakpótlék, toborzást támogató fejpénz-rendszer, letelepedést elősegítő lakásvásárlási és lakáshitel támogatás, a havi célkitűzések teljesítésétől függő prémium, iskolakezdési támogatás, jubilálók és hűségdíjasok köszöntése, egészségügyi szolgáltatások és szűrőprogramok – közölte a vállalat.

Hozzátették azt is, kifejezetten a fizikai dolgozókra koncentrálva a veszprémi gyár új, rugalmas műszakmodelleket alakított ki, és azok számára is munkát kínál, akik csak a hétvégén – szombaton és vasárnap szeretnének dolgozni. Ez utóbbi azért előnyös, mert több szabadidő jut azoknak a teljes munkaidős fizikai munkatársaknak, akik három műszakban dolgoznak. Emellett a kisgyermekes, illetve nagycsaládos munkatársak számára a napi 6 órás munkarendet is bevezették Veszprémben, így a reggel 9 és délután 3 között tartó műszak mellett kényelmesen intézhetik a családi ügyeket az érintett munkatársak.

A Continental szegedi gyárában lehetőség van a kisgyerekes szülőknek részmunkaidőben, vagy home office-ban dolgozniuk, ezzel segítve a gyermekvállalást, gyermeknevelést.

Kiemelt Partnereink