Gyártósor Nem Győrből kapja csúcsmotorját a legnagyobb Bentley

Nem Győrből kapja csúcsmotorját a legnagyobb Bentley

Biró Csongor | 2015.06.08 09:34

Nem Győrből kapja csúcsmotorját a legnagyobb Bentley

Nagy-Britanniában szerelik össze a Bentley, az Audi és a Volkswagen legerősebb motorját, a W12-est. Igaz, ezúttal turbófeltöltőt és közvetlen befecskendezést is kap. Egyszerre.

Hirdetés

A Volkswagen-csoport új W12-es motorja a turbófeltöltés és a közvetlen befecskendezés technikáját összesítve repíti majd a konszern legdrágább modelljeit. A bécsi motorszimpóziumon bemutatott erőforrásról Friedrich Eichler, a VW fejlesztési vezetője árult el részleteket. A 12 hengeres erőforrást a konszern nagy járművekhez fejlesztett MLB platformra építik hosszában, de a hamarosan a hátsókerék-meghajtású, sportkocsikra fejlesztett MSB-platformhoz is illik.

Még álcázzák a Bentaygát

Jelenleg az Audi csúcsmotorja a szívó, 6,3 literes W12-es, ugyanezt az erőforrást turbó lélegezteti a Bentley-kben.
A W12 TSI motort elsőként a jövőre érkező Bentley Bentayga luxus szabadidő-autóba építik be, de ezt kapja a követező generációs Audi A8, az új Volkswagen Phaeton, illetve a Bentely Continental és Flying Spur utód is. Nincs róla döntés, de elképzelhető, hogy az Amerikában hamarosan bemutatkozó Audi Q7-es is megkapja, a motor befér a nagytestű jármű motorterébe. A Q7-esbe leghamarabb 2-3 év múlva, az aktuális ráncfelvarráskor kerülhet bele. Természetesen a konszern versenyautói is megkapják.

Brutális erő 12 hengerből

Az új hatliteres 600 lóerejét hatezres percenkénti fordulaton adja le, legnagyobb nyomatéka 900 newtonméter. Bosch-Mahle turbófeltöltőket kapott és felszerelték a hengerkikapcsolás technikájával, a jelenlegi W12-esnél (két VR6-os motor házasítása) 30 százalékkal fogyaszt kevesebbet.

Így készül a jelenlegi W12-es az anglial Crewe-ben

Kiemelt Partnereink