Gyártósor Nagy ütőkártya a beszállítói versenyben a 3D nyomtatás (x)

Nagy ütőkártya a beszállítói versenyben a 3D nyomtatás (x)

autopro.hu | 2015.05.08 18:59

Nagy ütőkártya a beszállítói versenyben a 3D nyomtatás (x)

A VARINEX Zrt. 1998 óta nyomtat 3D-ben, és azóta a 3D nyomtatási szolgáltatásaikkal hazánkban meghatározó szerepet vívtak ki magunknak. Falk György elnök, a 3DP üzletág igazgatója számolt be a technika jelenéről és jövőjéről.

Hirdetés

– Milyen 3D szolgáltatásokat tud nyújtani a cég?
– A professzionális 3D nyomtatás módszerei közül a Szelektív-Lézer-Szinterezési (SLS), az Olvasztott huzallerakás (FDM) és a rendkívül vékony rétegekből – 16 mikron! – építkező PolyJet technológiát kínáljuk ügyfeleiknek. Ezekkel a technológiákkal összesen öt darab 3D nyomtatóval készítjük szolgáltatásként ügyfeleink modelljeit. Évente 5-6000 darab modell kerül ki a kezeink közül – de nem egyszer kaptunk már olyan megrendelést, amikor naponta kellett 3000 kisebb alkatrész kinyomtatnunk. Forgalmazzuk is ezeket a technológiákat, illetve a berendezéseket. Ma már 100 professzionális 3D nyomtató van az ügyfeleinknél és ez a szám növekszik. A szerviztevékenységeket képzett mérnökeink végzik, a szükséges alapanyagokat raktárról biztosítjuk.

Falk György

– Mennyire terjedt el a 3D nyomtatás az autóipari cégek esetén?
– A fejlesztői környezetben már a napi munka során természetesnek veszik, hogy rendelkezésre áll a 3D nyomtatás. Németországban a legnagyobbak a létező összes technológiát birtokolják házon belül.

– Milyen előnyökkel jár az autóipar számára?
– Az autóipari cégek az elsők között voltak a 3D nyomtatás előnyeinek felismerésében. 15-20 éve folyamatosan használják ezt a technológiát az új gépkocsik fejlesztésénél. A fejlesztés idejét tudják így drasztikusan csökkenteni: egy új gépkocsi teljes fejlesztési ideje a korábbiakhoz képest így mára a negyedére csökkent. A beszállítók közötti versenyben is komoly előnyt jelent az új alkatrészek első modelljeinek gyártása előtt a prototípusok gyors bemutatása.

– Mennyire rövidíti le a tervezési folyamatokat a 3D nyomtatás?
– Akár 30-50 százalékkal lehet csökkenteni, ha a megfelelő fázisokban a megfelelő 3D nyomtatási technológiákkal elkészítjük a kívánt modelleket, alkatrészeket. A szerszámgyártás több hónapig is eltarthat – míg a nyomtatott alkatrészt egy-két napon belül fizikai valóságában tudjuk vizsgálni, értékelni.

– Mikor érdemes 3D nyomtatóba fektetni?
– Minél gyorsabban! Egy professzionális 3D nyomtató általában egy-másfél év alatt megtérül. Ma már elérhetők ezeknek a nyomtatóknak azok a verziói, amelyeknek kisebb a munkatere, de a technológia ugyanaz, és a bekerülési költségük sem okoz túl nagy problémát.

– Mit gondol, mikor kap jut vezető szerephez a módszer?
– Bizonyos megmunkálási feladatoknál soha nem lehet majd a CNC marás előnyeit kikerülni. A 3D nyomtatásnak nem is ez a célja. Viszont például a fémporral működő SLS technológia segítségével olyan alkatrészek közvetlen gyártása is megoldható, amely a hagyományos eljárásokkal jóval költségesebbek és lassúbbak is. A fémporos SLS eljárással olyan belső formakövető hűtőcsöveket tudunk kialakítani, amelyeket a hagyományos fúrási módszerekkel nem. Az így kialakított hűtőrendszerek segítségével a fröccsöntési ciklusidőt akár 50 százalékkal lehet csökkenteni. Mindenképpen szükséges a szemléletváltozás, amely feltétele a 3D nyomtatás széles körű elterjedésének – de nagyon kellemes tapasztalat, hogy ez hazánkban is komolyan elkezdődött!

A What-to-print-in-3D nevet viselő pályázattal az otthoni célra szánt 3D nyomtatók felhasználóit célozta meg a VARINEX. Ezek a nyomtatók olcsók, egyszerűen működnek, ám korlátozott a használatuk. Bár sok egyszerűbb nyomtatót adnak el (negyedévenként 40 000 darabot világszerte!) – de sokan nem tudják, hogy mit is lehet nyomtatni ezekkel a masinákkal és még a gyártók is sokat tanulnak egy ilyen versenyen induló pályázatokból. Az idén már másodszor rendezik meg a versenyt a Design Terminállal közösen és a tavalyi 33 pályaműhöz viszonyítva az idei 97 pályázat mennyiségben és minőségben is jelentős fejlődést hozott.

Kiemelt Partnereink