Gyártósor Megnéztük a Varinex 3D nyomtatóit (sok fotóval)

Megnéztük a Varinex 3D nyomtatóit (sok fotóval)

Pardavi Mariann | 2017.03.29 12:30

Megnéztük a Varinex 3D nyomtatóit (sok fotóval)

Az autóiparban a koncepció és funkcionális prototípusok gyártása, prototípus szerszámok készítése, gyártósori befogó készülékek és mérősablonok készítése terén használják a 3D nyomtatás előnyeit.

Hirdetés

Február elsején Gépészeti Szakmakultúra Konferenciát rendezett a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE), melynek fő témái a tervezés és a különféle felépítő technológiák. A kétnapos program második napján az érdeklődők gyakorlatban is megtekinthették a felépítő technológiákat, a Varinex Zrt. 3D termébe látogattak el, ahová portálunk fotósa is elkísérte őket.

Poliamid porral dolgozó EOS szelektív lézer szinterező berendezés, ami lézer segítségével olvasztja össze a rétegeket.

A lézerszinterezés húszéves szabadalmi jogai mostanában évülnek el, ezért rohamosan fel fog gyorsulni a használata. Az ipar nagy hasznát veszi már most ennek a technológiának, hiszen lerövidíti a tervezési időt, mert rövid időn belül 3D nyomtatással valósítható meg a prototípus – mondta el a vele készült interjúban a GTE elnöke, Takács János.

Magyarország egyetlen EOS P110-es SLS 3D nyomtatója a Varinex digitális gyárában.

Az autóiparban a koncepció és funkcionális prototípusok gyártása, prototípus szerszámok készítése, gyártósori befogó készülékek és mérősablonok készítése terén használják a 3D nyomtatás előnyeit.

PolyJet technológiával számos különféle anyag használatát támogatja a gumitól a merev, vagy akár az átlátszó anyagokig

Elsősorban a kisebb szériák, illetve a testre szabott gyártás területén használják a 3D nyomtatást. A nagy szériák esetében a gyártáshoz használt szerszámok készítésénél, például formakövető hűtéssel ellátott fröccsöntő szerszámok fémporos 3D nyomtatással történő gyártásával optimalizálják az ipari nagyszériás gyártást. Bizonyos direkt gyártási feladatokat, például a hagyományos fröccsöntést valószínűleg nem fogja kiváltani ez a technológia, de ez nem is cél. A másik oldalon olyan termékek is előállíthatók, amelyek hagyományos eljárásokkal nem gyárthatók le.

3D nyomtatott fröccs-szerszám digitális ABS, két komponensű alapanyagból nyomtatva.

A 3D nyomtatás lerövidíti a tervezőasztaltól a forgalomba helyezésig tartó időt. Az idő az egyik kulcskérdés a mai tervezési ciklusban, itt a hagyományos eljárásokhoz képest 80%-kal tudja a 3D nyomtatás csökkenteni a tervtől a kész modellig eltelt időt. A másik a prototípusok előállítási költsége, itt is hasonló megtakarítás érhető el, de ez is természetesen egy adott modell geometriájának függvénye. További előnye a házon belüli 3D nyomtatásnak, hogy a terveket, komplett dokumentációkat nem kell a vállalaton kívüli cégek részére elküldeni, így az információbiztonság is garantálható. Fontos, hogy a technológiával a szerszámgyártás előtt kiküszöbölhetők az adott alkatrész, termék hibái, így a költséges szerszám átalakítás, esetleg egy már elkészült szerszám idő előtti kiselejtezése elkerülhető. Ezek az előnyök adják a valóban ipari és jó minőségű 3D nyomtatási rendszerek megtérülését.

FDM 3D nyomtatási technológiával az ipar számára olyan tartós elemek nyomtathatók hőre lágyuló műanyagból, amelyek egyedülálló mechanikai, hő- és vegyi ellenállással bírnak.

Technológiától függően különféle hőre lágyuló műanyagokkal, fröccsöntésben használt alapanyagokkal, hőre keményedő akril bázisú műgyantákkal vagy akár fémporok rétegről-rétegre történő lézeres összeolvasztásával is készülnek modellek. A 3D nyomtatás csak egy elv, amely szerint a modelleket rétegről rétegre felépítve állítjuk elő. Azt, hogy ezt pontosan melyik technikával tesszük, mindig a felhasználó által támasztott követelmények alapján kerül kiválasztása.

Az FDM technológia koncepciómodellek, működőképes prototípusok előállítására és kisszériás gyártásra is alkalmas.

Alapvetően nincs geometriai korlát, képes a technológia úgynevezett bennszülött alkatrészek gyártására is. Az egyes technológiák eltérő minimális falvastagságot igényelnek, ez általában 0,6-0,8 mm-től indul.

3D nyomtatott emberi szervek anatómiai szemléltetésre, oktatásra.

Minden olyan iparág, ahol termékfejlesztés, gyártás vagy éppen kis szériás gyártás történik, hasznát veheti a 3D nyomtatásnak. Nyugat-Európában sok ezer eurós költséggel lehet megrendelni olyan konzultációs szolgáltatást, amelyben a 3D nyomtatást kínáló cégek felmérik az adott vállalkozáson belüli lehetőséget és javaslatot tesznek a megfelelő technológia bevezetésére és alkalmazási lehetőségeire. A 3D nyomtatást elsőként hozta be Magyarországra a Varinex 1998-ban.

Kiemelt Partnereink