Gyártósor Közös platform, végtelen lehetőségek – Ipar 4.0 a Fanuc szemszögéből

Közös platform, végtelen lehetőségek – Ipar 4.0 a Fanuc szemszögéből

Bagdi Attila | 2016.06.06 09:31

Közös platform, végtelen lehetőségek – Ipar 4.0 a Fanuc szemszögéből

A különböző gépek és kiszolgálóegységek hálózatba rendezése és ellenőrzése már régóta foglalkoztatja az iparban dolgozókat. Az Ipar 4.0 által vizionált teljesen automatizált gyártóüzemek közös platformmal, intelligens gépekkel, valós idejű kommunikációval, információnyújtással, elemzéssel és minőségellenőrzéssel már nem a jövő, hanem a jelen részei.

Hirdetés

Az utóbbi időben az Ipar 4.0 körül forog minden szakmai fórum, egyre felkapottabb hívó szó ez a termelési folyamatok fejlesztésében, és a hazai iparban dolgozó mérnökök, üzemvezetők és ügyvezetők mind érdeklődéssel figyelik a kibontakozó folyamatot. Az intelligens üzemek azonban már régen túllépték a látóhatárt és már a gyárkapuban vannak.

A folyamatnak számos mozgatórugója van, és miközben egyértelműen látszik, hogy a legtöbb gyártó az ipari automatizálás felé halad, legyen szó az élelmiszeriparról, műanyagiparról, fémiparról vagy egyéb feldolgozó iparágról, azonban ezt a folyamatot egyáltalán nem a korszellem, vagy egy múlandó trend gyorsítja fel hazánkban.

Egyrészről, akár csak több más európai ország, hazánk is munkaerő problémákkal küzd, az erős versenyben nehéz jó operátorokat, technikusokat, gyártósori munkatársakat találni, ami a kereslet-kínálat szabályai szerint növeli a munkabéreket is. Emellett a munkaerő megtartása is kihívásos, mert a versenytársak egymástól rabolják el a szakképzett, tapasztalattal rendelkező munkaerőt, ami veszélyezteti a gyártás biztonságát.

Másrészről természetesen a minőségi elvárások növekedése is az intelligens termelési megoldások felé terelik a gyártókat. Az emberi hiba a legnehezebben tervezhető gyártási kihívás, hiszen rengeteg helyen okozhat minőségbeli eltéréseket a késztermékekben. A gyártósorok monoton termelésére sok emberi tényező hat, a betanításra váró új munkaerő, a feledékeny operátor, az éjszakai és nappali műszakok váltakozása, melyek mind változó minőséghez, végső soron hibás teljesítéshez, reklamációhoz, visszaküldéshez és emiatt pedig rendkívüli költségekhez vezetnek.

Ezekből a fő okokból adódóan azok a gyártók, melyek elkötelezettek a magas minőségű termékek és a gyártásbiztonság mellett, a leginkább érdeklődnek az Ipar 4.0-s megoldások iránt. A legtöbb gyártó már régóta automata gépekkel végzi a termelését, azonban az Ipar 4.0 már arra is megoldást kínál, hogy a gépkiszolgálást, felügyeletet, folyamat- és minőségellenőrzést is automatizált gépek végezhessék, akár távolról irányítva, kiváltva az emberi munkaerőt és természetesen a hibázást.

A műanyag feldolgozás és fröccsöntés terén például a robotok alkalmazása a termelésben soha nem látott flexibilitást ad, hiszen a programozásuk terén a lehetőségek tárháza végtelen. Már régen nem olyan ipari robotokról beszélünk, melyeket egy adott feladatra programozva egész működésük során egy feladatot végeznek el, hanem olyan rugalmas gyártástechnológiai megoldásokról, melyeket könnyedén tudunk alakítani adott gyártási kihívásainkhoz. Pintér Dávid, a FANUC elektromos fröccsöntő gép értékesítési mérnökének elmondása szerint a lineáris robotok rugalmatlan pick and place alkalmazását kiváltva például jóval sokrétűbb feladatokat bízhatunk az artikulált robotokra: az az ipari robot, ami az előbb még csak az engusz eltávolításával foglalkozott, legközelebb már a késztermékek kezelését tudja végezni, vagy akár a futószalagon történő összeszerelést. Ha a gyártott termék úgy kívánja, inzertet is könnyedén be tud helyezni még a legbonyolultabb szerszámba is, vagy kamerával ellenőrizni az elkészült termék adott paramétereit, illetve ellenőrizni a fröccsszerszámot, hogy készen áll-e a következő ciklusra. Mindezt pedig verhetetlen ciklusidőkkel, konstans minőséggel, kiszámítható és tervezhető darabszámokkal.

Ezt támasztja alá Európa legnagyobb szerszámgép kiállításán a 2015-ös Milánóban megrendezett EMO-n bemutatott, a műanyaggyártás terén a legnagyobb figyelmet kapó FANUC fröccsöntő gépébe integrált robotja, mely apró mobiltelefon kameralencsék gyártását segítette. Itt a robot vette ki a készterméket és helyezte futószalagra, valamint kamerával ellenőrizte a szerszámzárás előtt, hogy hibátlan volt-e a korábbi fröccsöntés, és maradt-e a szerszámban beszakadt műanyagdarab, amely hibás termékekhez, illetve szerszámtöréshez vezethet.

– A bemutatott gyártás csak egy kiragadott példája az integrált Industry 4.0 ready rendszerekben rejlő lehetőségeknek. A kiállításokon túl azonban már éles termelésben is könnyedén találkozhatunk olyan termelési esettel, ahol a FANUC termékei dolgoznak össze. A FANUC vezérléssel irányított célgép gyártja az inzertet a Roboshot fröccsöntő gépbe, melyben Robocut huzalszikrával készített formaadó szerszámot találunk, ahol FANUC robot végzi a gépkiszolgálást, és az egész rendszert pedig a FANUC Link-i termelésfelügyelő rendszer ellenőrzi. Emellett egyre nagyobb figyelmet kapnak a kollaboratív technológiák is, melyek ember és gép közös, egymást segítő munkáját irányozzák elő – folytatja még Pintér Dávid.

Az intelligens, közös platformot használó eszközök között eltűnik a gépek közötti kommunikációból keletkező holtidő, rövidülnek a ciklusidők, javul a termelés hatékonysága és minősége, és az integrált gépekkel működő a gyártócsarnokainkba hamarabb érkezik meg az Ipar 4.0, mint azt gondolnánk.

További információ: www.fanuc.hu

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink