Gyártósor Jankovits Richárd: a célgép nem lehet a robot alternatívája

Jankovits Richárd: a célgép nem lehet a robot alternatívája

Pardavi Mariann | 2017.02.01 08:31

Jankovits Richárd: a célgép nem lehet a robot alternatívája

A győri Jankovits Hidraulika Kft. ügyvezetőjével arról beszélgettünk, az egyre inkább digitálissá alakuló gyártásra hogyan kell felkészülniük a célgépgyártóknak. Úgy gondolja, minél inkább fokozni kell az automatizáltságot, a gépeknek adatokat kell szolgáltatniuk a gyártásirányításnak, a fejlesztőknek és egyre inkább követelmény a távdiagnosztika, a monitorozás.

Hirdetés

– Sokan sokféleképpen fogalmazták meg, mit takar számukra az Ipar 4.0. A Jankovits Hidraulika értelmezése szerint mit jelent a fogalom?
– Egyedi gépgyártóként nálunk vevői igényként jelenik meg. A cégünk által készített gépek automatizáltsági fokát folyamatosan fejlesztjük a kor igényei szerint, az Ipar 4.0 követelményei nem értek bennünket felkészületlenül. Ez az igény megerősítette a Jankovits Hidraulika Kft. pozícióit a gépgyártás területén. Követelmény pedig nem más, mint a rugalmas gyártás, továbbá gyártási, technológiai adatok gyűjtése, folyamatos kiértékelése és visszacsatolása a folyamatba. Az Ipar 4.0. elvárásai teljes mértékben illeszkednek a cég azon stratégiájához, mely szerint komplex szolgáltatásokat kívánunk nyújtani az ügyfeleink részére.

– Az autóipar a digitális gyártás felé halad: hogyan kapcsolódik ehhez a cég? Mit tud nyújtani az autóipar számára?
– Az általunk tervezett, gyártott gépek, szerelősorok a járműipari gyártók, beszállítók fejlesztői és technológiai igényeit teljes mértékben kiszolgálják. A gyártásközi adatok rendelkezésre állása biztosítja a folyamat kézbentartását, a szükséges beavatkozást és az adatok további feldolgozása, kiértékelése pedig támogatja a további fejlesztéseket.

– Mit gondol, a célgépgyártóknak milyen irányba kell fejlődni a negyedik ipari forradalom kapcsán? Hogyan alakul át a tevékenység?
– Úgy látom, fokozni kell az automatizáltságot, a lehető legönállóbb gépet kell a gyártóknak szállítani, melyek amellett, hogy gyártanak, rendelkeznek öndiagnosztikával, adatokat szolgáltatnak a gyártásirányításnak, a fejlesztőknek és egyre inkább követelmény a távdiagnosztika, a monitorozás. Ezekhez is a kulcs a megfelelő szakembergárda, elsősorban kreatív és nagytudású mérnökök. A munkatársak tudásának és kompetenciájának fejlesztésében látom a legnagyobb lehetőséget.

– Egy robotforgalmazó cég vezetője úgy fogalmazott: "az eddig használt egyedileg gyártott célgépek egyáltalán nem, vagy csak nagy anyagi befektetés után alakíthatók át egy másik termék gyártására, azonban erre a rugalmasságra egyre nagyobb szükség lenne, hiszen például az elektronikai vagy autóipari termékek életciklusai egyre rövidülnek". Mi az álláspontja erről a önnek?
– Ez igaz. Ezért követelmény ma már a programozott gyártás. Ehhez programból átállítható gépek kellenek. Legfeljebb rövid leállást igénylő átszereléssel, vagy automata szerszámváltással. Követelmény még az automatikus termékazonosítás, ami meghatározza, hogy a vonatkozó terméken milyen műveletet végezzen el a berendezés.

– Milyen előnyei vannak egy célgépnek egy robottal szemben?
– Ez nem szétválasztható, a kettő általában nem alternatívája egymásnak. Célgépek kellenek magasfokú robot kiszolgálással. Ma már csak ennek a szimbiózisában kell és lehet gondolkodni. A célgépek felszereltsége, a beépített eszközök minősége robotszintű, ugyanakkor bizonyos alkalmazásokban a robot rendelkezik célgéptulajdonságokkal.

– Milyen megtérüléssel számolhatnak a cégek egy célgép vásárlása esetén?
– Általában 3-5 év. Nyilván ezek a gépek nagy termelékenységűek és több műszakban üzemelnek.

– Mit gondol, mik lesznek a közeljövő kihívásai?
– A már szinte unalomig ismételt munkaerő megtartása – főleg a kulcsemberek – a leglényegesebb, emellett a bővüléshez szükséges szakemberek felvétele. Fontos számunkra, hogy a tehetséges, motivált és elhivatott fiatal szakemberek közül minél többen tekintsenek a cégre úgy, mint hosszú távú szakmai fejlődésük és karrierjük kiteljesedésének terepére. Mivel kollégáink száma folyamatosan gyarapszik, a szervezetfejlesztés is rendkívül fontos, ezenkívül az egyre komplexebb és bonyolultabb projektek előzetes kockázatértékelése, egyben minél professzionálisabb menedzselése is a közeljövő kihívásai közé tartozik.

– Milyen szakemberekre van jelenleg szüksége a cégnek?
– Elsősorban projektmérnököt, mérnök-értékesítőt és géptervezőt keresünk. A legjobb szakemberek és a pályakezdők legtehetségesebbjei olyan munkahelyet keresnek, ahol a megfelelő anyagi juttatások mellett a szakmai kibontakozásukat, fejlődésüket is biztosítottnak látják. A versenyképes bérek mellett tehát a Jankovits Hidraulikának azt is meg kell mutatnia a potenciális munkatársnak, hogy nálunk kreatív és változatos feladatok várnak rá, és munkája során az iparág csúcsát jelentő tudást ismerheti meg és sajátíthatja el. Annak érdekében, hogy a pályakezdők, a jövő generációi is minél jobban megismerhessék a Jankovits Hidraulikát, a legfontosabb kapcsolat, a győri egyetem mellett a miskolci és a budapesti műszaki egyetemmel is egyre bővülő kapcsolatrendszert alakítunk ki. Középiskolák közül a győri Lukács és a Jedlik műszaki középiskolák tartoznak a legfontosabb partnereink közé, emellett általános iskolai csoportokat is fogadunk rendszeresen.

– Milyen év áll a cég mögött? Milyen célokat fogalmaztak meg 2017-re?
– Jó évet zártunk, az árbevételünk több mint 10 %-kal növekedett, meghaladta a másfél millárd forintot, eredményünk is felülmúlta az elmúlt éveket. Gazdasági mutatóink javítása ebben az évben is célunk, emellett telephelyünk bővítése és gépgyártásunkhoz szükséges megmunkálógépek beszerzése szerepel napirenden.

– Hogyan tervezik bővíteni a telephelyet?
– Már jelenleg is folyik egy új irodaépület és csarnok tervezése, illetve a gépgyártó tevékenységünkhöz szükséges megmunkáló berendezések beszerzésére pályázunk EU-támogatásért.

Kiemelt Partnereink