Gyártósor Ezért érdemes a lézerhegesztést választani

Ezért érdemes a lézerhegesztést választani

2016.04.21 15:24

Ezért érdemes a lézerhegesztést választani

Az iparban használatos szerszámok általában ötvözött acélokból készülnek. Ha elkopnak, gyakran körülményes és drága a cseréjük. Létezik hatékony megoldás a problémára.

Hirdetés

Az ötvözött acélból készült szerszámokat valamilyen szövetszerkezeti átalakítással járó hőkezeléssel tesznek szívóssá, esetleg keménnyé, kopásállóvá, az igénybevételnek megfelelően. Az alapanyag magas anyagköltsége, a szerszám kialakítására fordított munkaidő és annak összes költsége komoly költséget jelentenek egy-egy szerszám esetében. A szerszám kopó részei mind présgépeknél, kovács szerszámoknál, vagy műanyag fröccsöntő szerszámoknál fokozott terhelésnek vannak kitéve. Nem csak a kopás, de a szerszám sérülései is okozhatnak olyan meghibásodást, amely azt alkalmatlanná teszi a további használatra. Mivel ezek a szerszámok tömegüket tekintve is komoly súllyal rendelkeznek, nem egyszerű a mozgatásuk.

El kell dönteni, mit tegyünk. Cserére ritkán van lehetőség, így adódik a felrakó hegesztés technológiája. Az egyes hegesztőeljárások teljesítménysűrűsége eltérő. Ezt úgy érzékelhetjük, hogy bevont elektródás kézi ívhegesztésnél jóval nagyobb az izzó terület, mint szén-dioxidos védőgázas ívhegesztésnél. Ebből az is következik, hogy a hegesztési varrat létideje is nagyobb, tehát a hegfürdőben lejátszódó metallurgiai átalakulásokra több idő jut, mint utóbbinál. Ez az idő azonban nagyon rövid.

Adódik a választás, hogy a legnagyobb energiasűrűségű hegesztési eljárást válasszuk. Lézerhegesztés folyamán csak kis hő keletkezik ezért nem lép fel deformálódás a hegesztendő darabban – a nagy energiasűrűség gyorsabb munkavégzést eredményez. A lézer további előnye, hogy bármilyen fémtípus finom módon, a mikron tartományában hegeszthető. A varrat az eredeti anyaggal teljesen homogén szerkezetet képez.

A csiszolaton látható, hogy az alapanyag és a felrakott hozaganyag éles kontúrral elválik egymástól, az alapanyag nem keveredett fel a varratba, azaz már az első réteg varrat a választásunk szerinti tulajdonságokkal rendelkezik.

További előny, hogy itt nem találunk hőhatásövezetet jól megválasztott paraméterek esetében lézerhegesztésnél, és nem találunk szövetszerkezeti változást az alapanyagban sem.

Az így végzett javítóhegesztésnél az erősen ötvözött alapanyagokra jellemző előmelegítéstől és a felrakást követő utókezelésektől eltekinthetünk.

Az alapanyagokat és hegesztési hozaganyagokat gyártó cégek nagy választékkal és komplett technológiákkal állnak rendelkezésre felhasználóik részére.

Összeállította:
Vlacsek Bálint gépipari mérnökasszisztens szakdolgozata alapján - mint belső konzulense - dr. Neiger Róbert okl. hegesztő-szakmérnök (EWE)

Kiemelt Partnereink