Gyártósor Az év magyar beszállítója: magyar öntvényt a magyar járműiparnak

Az év magyar beszállítója: magyar öntvényt a magyar járműiparnak

2016.06.21 10:01

Az év magyar beszállítója: magyar öntvényt a magyar járműiparnak

Különböző szelek fújnak a világ iparában. Nyakunkon az Industry 4.0, az autóipar, járműipar, repülőgépipar, energiaipar rendkívül magas követelményeket támasztanak beszállítóik felé. A növekvő elvárások mellett nem könnyű a vállalatoknak az új trendek hullámain lavírozni és a helyes irányba kormányozni hajójukat. A MAGYARMET Finomöntöde Kft., a magyar precíziós öntészet zászlóshajója 35 éve törekszik arra, hogy több évtizedes öntészeti tapasztalatát a legmodernebb technológiákkal ötvözve a világ beszállítói iparának meghatározó szereplőjeként megvesse lábát az autóipar partjain.

Hirdetés

A Magyarmet első lépéseit a járműipar felé 1994-ben tette meg. A német MTU részére több ezer lóerős dízelmotorokhoz gyártottak alkatrészeket. Ezekkel a ma is futó termékekkel rakták le a járműipar alapjait a cégnél.

A következő mérföldkövet a nagyszériás járműipari alkatrészgyártás jelentette. 2009-ben indult az együttműködés a vasúti fékalkatrészeket gyártó Knorr-Bremse vállalattal. Ennek eredményeképpen a Magyarmet az elmúlt években többmilliós darabszámban szállított speciális, nagypontosságú öntvényeket a gyorsvasúti (Sinkanzen) fékberendezésekhez. A beszállítói teljesítmény elismeréseként a Knorr-Bremse 2010-ben az Év beszállítója díjjal tüntette ki a vállalatot. Az elmúlt évek közös munkája nyomán kialakult bizalom azóta is tart, továbbra is folyamatosak a szériarendelések.

Az elmúlt évek fejlesztései, kapacitásbővítő beruházásai következtében a Magyarmet képessé vált arra, hogy piacfejlesztési stratégiájában nagyobb hangsúlyt kapjon az autóipar. 2015-ben kezdték a megmunkált, szerelt, beszerelésre kész alkatrészek gyártását a BMW csoport számára, mint Tier 1-es beszállító.

A járműipari szériagyártás mellett a vállalat 2014-ben elsőként elindította úttörő beruházását Magyarországon, a fémöntvények rapid prototípusgyártását. Ez a technológia – amely a Magyarmet több mint negyed évszázados öntészeti tapasztalatát ötvözi a high-tech 3D lézerszinteres nyomtatással – lehetővé teszi, hogy a vevő akár 5-10 munkanapon belül beszerelésre kész, megmunkált öntvényt kapjon kézbe. A cég a Porsche, az Audi beszállítójaként kipufogócsonkokat, turbóalkatrészeket, a DTM-futamok autóihoz leömlő rendszereket gyárt gyors prototípus eljárással.

A fentebb említett autóipari gyártók prototípus rendelései által a nyugat-európai piacon azonnal színre lépett a Magyarmet. Ehhez hozzáadva a szériagyártásban már elért eredményeiket, nem maradtak észrevétlenek hazánkban sem: a Nemzeti Befektetési Ügynökség 2015-ben az Év magyar beszállítójának választotta a céget, amely elismerést a legnagyobb külföldi multinacionális vállalatok között egyetlen magyar, száz százalékban családi kézben lévő középvállalatként érdemelte ki. Az ismertségnek és elismertségnek köszönhetően következett a nagy áttörés: a turbógyártó BorgWarner magyarországi leányvállalata kereste meg a Magyarmetet a turbófeltöltők kompresszoralkatrészeinek prototípusgyártásával kapcsolatban.

A Magyarmet folyamatosan igyekszik a növekvő kihívásoknak, minőségi követelményeknek megfelelni. Vállalatirányítási rendszerük és termékeik összhangban vannak a nemzetközi szabványok (AS 9100 Revision C, ISO 9001, ISO 14001, PED 97/23/EC, ISO 3834-2) előírásaival. Anyagválasztékban a Magyarmet számára nincs lehetetlen. A cég a megbízható és pontos viaszkiolvasztásos precíziós öntést széles alapanyag-választékkal párosítja, gyengén és erősen ötvözött acélok (korrózió- és hőálló), kopásálló ötvözetek, nikkel- és kobalt-bázisú ötvözetek, duplex és szuper-duplex acélok, bronz, alumínium-ötvözetek egyaránt megtalálhatóak a felhasznált alapanyagok között.

A Magyarmet technológiájának, speciális alapanyagainak, nagy bonyolultságú öntvényeinek köszönhetően az európai precíziós öntvénygyártás élvonalába tartozik. Korábbi német tulajdonosának és a kialakult piaci kapcsolatoknak köszönhetően termékeinek jelentős hányada exportra kerül, a közelmúlt eseményeiből azonban egyértelműen látszik, hogy a külföldi járműipari vállalatok mellett már a magyarországi gyártók körében is ismert a Magyarmet neve. Ez csak egyet jelenthet: a magyar járműipar igényli a magyar öntvényt.

Magyarmet Finomöntöde Kft.
2060 Bicske, Kanizsai u. 12.
+36 22 566 310
[email protected]
www.magyarmet.com

(x)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink