Gyártósor Az ABB bemutatta YuMi®-t, a világ első, valóban együttműködő kétkarú robotját (x)

Az ABB bemutatta YuMi®-t, a világ első, valóban együttműködő kétkarú robotját (x)

autopro.hu | 2015.05.10 14:11

Az ABB bemutatta YuMi®-t, a világ első, valóban együttműködő kétkarú robotját (x)

A Hannover Messén mutatkozott be az emberbarát robot, melyet már az automatizálás új korszakára terveztek, amikor emberek és robotok szoros együttműködésben dolgoznak majd ugyanazon munkafázisokon, biztonságos körülmények között.

Hirdetés

Az ABB 1974-ben készítette el a világ első mikroprocesszor-vezérlésű, teljes mértékben elektromos ipari robotját, amellyel elindította a modern robotikai forradalmat. A vállalatnak napjainkban már több mint 250 ezer robotja üzemel világszerte. YuMi bemutatásával az ABB ismét kitolja az ipari robot-automatizálás határait.

A gyártásban kevés olyan területet találni, amely olyan gyorsan fejlődne, mint a kisméretű alkatrészek összeszerelése. Az elektronikai iparágban olyan robbanásszerű a kereslet bővülése, hogy a szakképzett munkaerő már nem képes lépést tartani az igényekkel. Ahogy a hagyományos összeszerelési módszerek értéke csökken, a gyártók stratégiailag és gazdaságilag is elengedhetetlennek tartják, hogy új megoldásokba fektessenek be.

A BCG Research kutatóintézet prognózisa szerint a fejlett robotok alkalmazása néhány országban, így Dél-Koreában, Kínában, az USA-ban, Japánban és Németországban 2025-re számos iparágban 30 százalékkal növeli a termelékenységet és 18 százalékban, vagy annál is nagyobb mértékben csökkenti a teljes munkaerő-költséget.

Bár YuMi kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy megfeleljen a fogyasztói elektronikai ipar rugalmas és agilis gyártási igényeinek, kétkaros kivitelének, flexibilis kezeinek, univerzális alkatrész-adagoló rendszerének, kamera-alapú alkatrész-lokalizációs képességének, a karok kézi erővel történő mozgatásával támogatott programozásának és a legmodernebb, precíz mozgásvezérlésének köszönhetően a robot kiválóan alkalmazható bármilyen kisméretű alkatrész összeszerelésére.

YuMi biztonságos konstrukciója lehetővé teszi, hogy szoros együttműködésben dolgozhasson az emberekkel. A robot könnyű, mégis kellően merev, műanyag bevonatú magnéziumvázzal rendelkezik, amit puha párnázat ölel körbe, hogy elnyelje az ütéseket. YuMi kompakt kialakítású, emberi méretek és emberi léptékű mozgás jellemzi, ami a mellette dolgozó embereknek biztonságérzetet ad: a robot ezzel a tulajdonságával érdemelte ki a Red Dot’s best of the best' díjat.

Amikor YuMi váratlan erőhatást észlel, például összeütközik egy munkatársával, a mozgását ezredmásodpercen belül felfüggeszti. A robot mozgása könnyedén visszakapcsolható a távvezérlőn lévő gomb megnyomásával. YuMinak nincs becsípődési pontja, így semmilyen érzékeny dolog sem szenvedhet sérülést, amikor a tengelyek mozgásban vannak.

Az ABB Robotika termékeit 53 országban és több mint 100 helyen működő globális értékesítési szervezetek és szervizek támogatják.

YuMi újabb lépcsőfokot jelent az ABB Next Level stratégiájában, amelynek célja, hogy a cégcsoport felgyorsítsa a fenntartható értékteremtés folyamatát. A stratégia az ABB három prioritási területére, a nyereséges üzleti növekedésre, a következetes végrehajtásra és az üzletorientált együttműködésre épül. A vállalat a jövedelmező üzleti növekedést úgy kívánja elérni, hogy súlypontját a gyors növekedésű piacok irányába helyezi át, javítja a versenyképességét, és csökkenti az üzleti modellekben rejlő kockázatot.

További információk: www.abb.com/robotics

Hirdetés

Kiemelt Partnereink