Gyártósor Aki okostelefont tud kezelni, az robotot is – így látják a gyártósori dolgozók

Aki okostelefont tud kezelni, az robotot is – így látják a gyártósori dolgozók

autopro.hu/P.M. | 2016.12.22 08:30

Aki okostelefont tud kezelni, az robotot is – így látják a gyártósori dolgozók

Az együttműködő robotok előnyeiről már sok cikk, kutatás és tanulmány készült, de ezek többsége csak elméletben mutatta be az úgynevezett kobotok pozitív tulajdonságait. Ezúttal viszont olyan munkások véleményét kérdezte a Universal Robots, akik napi szinten együtt dolgoznak ezekkel a gépekkel.

Hirdetés

Az automatizálással kapcsolatban minden alkalommal elhangzik, hogy a termelés mellett az emberek munkáját is átalakítja. A New Yorkban működő Inertia Switch finommechanikai cég életében sem volt ez másképp. Termelésük optimalizálásához UR5-ös együttműködő robotokat telepítettek. A kobotok főleg ismétlődő, mindennapi feladatokat végeznek, ezáltal munkaerőt szabadítanak fel és új munkahelyeket teremtenek, állítja a cég vezetése. Slobodan Todori, a vállalat egyik gépésze most először került kapcsolatba robotokkal, még csak tanulgatja programozásukat, de már nagyon jó tapasztalatai vannak.

–Jobban érzem magam, hogy egy robotot programozhatok be annak a feladatnak az elvégzésére, amit nekem kellene megcsinálni – mesélt a gépész. Slobodan szerint nagyon egyszerű és könnyű volt megtanulni a robotok programozását. – Megvolt a robothoz a megfelelő szoftver, csak feltöltöttem, és már dolgozott is. Egyszerűen tökéletes volt. Átnéztem a kézikönyvet, azután végigmentem a robot betanítási programján, nekem csak irányítanom kellett a kart, amerre csak akartam, az pedig ezeket a mozgásokat rögzítette és elraktározta magának. Tulajdonképpen egy egyszerű programot írtam, nagyon könnyű volt.

A rugalmasság szintén egy gyakran emlegetett előny, kérdés azonban, hogy a munkások ebből mennyit érzékelnek. A dániai BJ-Gear A/S UR5-ös és UR10-es robotokat használt a gyártósorok automatizálásához. Tapasztalataik alapján attól kezdve növekedett a termelékenység, a dolgozók motiváltabbak lettek, továbbá javult az oktatási és a szervezeti kultúra is.

– Mielőtt a Universal Robots robotjait telepítettük, napi 8 órát dolgoztam a gép mellett állva, semmi más feladatom nem volt. A robotok lehetővé tették számomra, hogy rugalmasabb legyek, és új feladatokban is kipróbálhassam magam. Ez érdekesebbé tette számomra a munkámat, nagyobb kedvvel járok be dolgozni. A grátisz pedig, hogy munka közben robotokat programozhatok be, ami egy igazán szórakoztató feladat – mesélt Lars Meldgaard Nielsen, a BJ-Gear A/S ipari mérnöke.

A Scott Feltzer elektronikai cégcsoport számára új utakat nyitott meg az UR5-ös és UR10-es robotok megjelenése. Gyártósoruk optimalizálása óta 20%-kal növekedett termelékenységük. Sebrina Thompson, a gyártósor vezetője úgy vélekedett, hogy aki egy okostelefont képes kezelni, az a robotokkal is tud dolgozni, annyira egyszerű a használatuk.

– Amikor megjelentek nálunk a robotok, először mindenki kicsit ideges volt, és szorongott miattuk, de mára a személyzet nélkülözhetetlen tagjai lettek. A mindennapi munka során szinte családtaggá váltak, a munkások előszeretettel adnak nekik nevet, így lettek robotjaink Thelma és Louise.

Mint a vélemények is mutatják, az alkalmazottak könnyen elfogadják a robot munkatársakat. Talán már az is előnyként írható a robotok számlájára, hogy elégedettebbé, boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teszi a gyári munkásokat. A robotok megteremtik a lehetőséget, hogy nyugodt körülmények között, koncentráltabban dolgozhassanak, és kiélvezhessék az új feladataikat. A robotok pozitív hatásai közül ez az egyik legfontosabb, hiszen az alkalmazottak elégedettsége elengedhetetlen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink