Gyártók Újabb 4,3 milliárd dollárt fizet a VW az USÁ-ban

Újabb 4,3 milliárd dollárt fizet a VW az USÁ-ban

autopro.hu/B.B. | 2017.01.12 06:30

Újabb 4,3 milliárd dollárt fizet a VW az USÁ-ban

Egyszer csak vége lesz: a mostani megállapodással kimerül az a keret, amit a német gyártó a dízelbotrány amerikai rendezésére különített el.

Hirdetés

Újabb megállapodást kötött a Volkswagen a dízelbotránnyal kapcsolatban az Egyesült Államokban: az igazságügyi minisztériummal folytatott tárgyalásokon a német gyártó újabb 4,3 milliárd dolláros büntetés megfizetését vállalta.

A gyártó vezetősége szerdán ül össze, ahol hivatalosan is megegyeznek a bűnösség elismeréséről, írja az Automotive News. A bírság mellett a VW vállalja, hogy szigorít a motorok kibocsátásának ellenőrzési folyamatán is, valamint a következő három évre szerződést is köt egy független szervezettel ennek ellenőrzésére. A komoly büntetési tételek elfogadása mögötti egyik ok az lehet, hogy a gyártó szeretné az eljárásokat még az Obama-kormánnyal lezárni, hiszen fennáll a veszély, hogy a Donald Trump január 20-i beiktatása után megváltozó politikai széljárás a VW-ügyben is újabb fejezeteket nyit.

A mostani büntetéssel együtt csak az Egyesült Államokban már összesen 19,2 milliárd dollárt fizet a gyártó a dízelbotrány miatt – ez az összeg valamennyivel már az eset napvilágra jutása után az e célra szánt keretet is túllépi.

A gyártó egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a 4,3 milliárd dolláros tétel hogyan befolyásolja majd az épp csak megkezdődő üzleti évet, amit még további, dízelbotrányhoz kapcsolódó visszahívások is terhelhetnek.

Kiemelt Partnereink