Gyártók Érződik az Opel eladása, bezuhant a GM nyeresége

Érződik az Opel eladása, bezuhant a GM nyeresége

autopro.hu/B.B. | 2017.07.25 15:55

Érződik az Opel eladása, bezuhant a GM nyeresége

42 százalékkal csökkent az amerikai gyártó nyeresége a második negyedévben - az Opel eladásának pénzügyi hatásain kívül még jópár oknak köszönhetően.

Hirdetés

Nem zárt túl sikeres második negyedévet a General Motors, hiszen 42 százalékkal kisebb profitot könyvelhetett el, mint tavaly április és június között. A nyereség a tavalyi 2,9-ről esett vissza 1,66 milliárd dollárra, írja az autonews.com.

A rendkívül rossz adatot nagyrészt az Opel eladása okozta, hiszen a GM 770 millió dollárt volt kénytelen leírni a PSA-val való tranzakció után. Ha ezt az összeget nem számítjuk, a profit még így is 11 százalékkal kisebb értéket mutat, mint egy éve.

Negatívan hatott az értékesítések kisebb száma is, hiszen tavaly három hónap alatt a konszern 2,4, míg idén ugyanennyi idő alatt csak 2,3 millió kocsira talált vevőt. A keresletcsökkenés részben bizonyos piacokról való kivonulásnak (például India) köszönhető.

Továbbra is kihívást jelent, hogy az elmúlt hónapokban-években megnőtt készlettartási időt ismét az optimális szintre állítsák vissza. Bár még korábban a gyártó az év közepére 90 napos értéket irányzott elő, ennek időtartama június végére már 105 nap volt - vagyis túl sokat állnak a legyártott autók az eladásra várva, ami komoly többletkiadásokat generál.

A vállalat első embere, Mary Barra elmondta, továbbra is folytatni fogják az autógyártó átalakítását, hogy a részvényesek számára a lehető legnagyobb értéket biztosítsák. Ezt kissé nehézkessé teheti, hogy a pénzügyi vezető, Chuck Stevens szerint az év első hat hónapjához képest 2017 második felében 150 ezerrel kevesebb autót gyárthatnak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink