Gyártók VW és Fiat: gyenge pont a guminyomás-ellenőrzés

VW és Fiat: gyenge pont a guminyomás-ellenőrzés

autopro.hu/B.B. | 2016.11.08 10:30

VW és Fiat: gyenge pont a guminyomás-ellenőrzés

A németek és az olaszok is a minimum megugrására törekedtek: az asszisztens csak az engedélyeztetéskor is vizsgált esetekben szól az abroncsok nem megfelelő nyomásáról.

Hirdetés

Hibás guminyomás-ellenőrző rendszert épít autóiba a Volkswagen és a Fiat – erre a következtetésre jutott a Transport & Environment. A környezetvédő szervezet tizenhat eltérő szituációban vizsgált meg egy Volkswagen Golfot és egy Fiat L500-at, az elektronikus ellenőrzőrendszer viszont csak azokban az esetekben figyelmeztetett a nem megfelelő beállításokra, amiket a rendszer hatósági engedélyeztetése során is vizsgálnak.

A konkrét tesztnél ez azt jelentette, hogy a Golf kiegészítője a tizenhatból mindössze két esetben, míg a Fiaté egyszer sem működött megfelelően - írja az Automobilwoche.

A felmerült vádakat mindkét gyártó visszautasította, kommentálni viszont nem kívánta. A VW szerint a kiegészítőket a hatósági jóváhagyások előtt minden esetben több millió tesztkilométeren keresztül próbálgatják, a lehető legkülönfélébb időjárási viszonyok között.

Egyik gyártónak sem jönne jól, ha alaposabb vizsgálat indulna a hivatalosan szabályos és jól működő, ám a mostani felmérés szerint mégsem megbízható kényelmi és biztonsági funkció miatt – még akkor sem, ha nem is kell miatta új, dízelbotrány méretű esetre számítaniuk.

Kiemelt Partnereink