Gyártók Titkolózik, új terméket villant jövő héten a Tesla

Titkolózik, új terméket villant jövő héten a Tesla

autopro.hu/B.B. | 2016.10.13 08:25

Titkolózik, új terméket villant jövő héten a Tesla

Felpörgött az élet Elon Musk cégénél, kettesével érkeznek a hírek, ezzel párhuzamosan egyre többen kritizálják az Autopilotot. Tesla-híradónk következik.

Hirdetés

Nem szokatlan, hogy Elon Musk Twitteren keresztül jelent be akár komolyabb híreket is: már ismert rejtélyes stílusában egy ilyen mikroüzenetben adta hírül, hogy a Tesla jövő hét elején új terméket mutat be. Az esetet maga a cégvezér is váratlannak titulálta. Természetesen rögtön megindultak a találgatások a lehetséges újdonságról, sokan egyenesen új modellt várnak, amit azért nyugodtan lehet túlzásnak nevezni. Mivel az üzenetben a nemrég felvásárolt SolarCity neve is felmerül, sokkal inkább lehet töltéssel, vagy energiatárolással kapcsolatos újításra számítani.

A bejelentés előtt pár nappal derült ki, hogy negyed évvel az értékesítés megkezdése után eltűnik a termékpalettáról a Model X gyengébb akkumulátorral szerelt változata, írja az autoblog.com. A 60D típus helyett már csak az erősebb és nagyobb hatótávú 75D lesz kapható, ami jó hír, csakhogy a változtatást az árak is követik. A Tesla SUV modelljének legolcsóbb verziójáért ezentúl 85 és félezer dollárt (nagyjából 23,5 millió forintot) kell a kereskedőknél hagyni. Az alapár hárommillió forintos növelését ráadásul egy egyszerű szoftvermódosítás indokolja: a 75D-be ugyanazt az akkumulátorkészletet szerelik be, mint a 65D modellbe, eltérés csak a két típus programozása között van.

Hiába csak a programozást írták át, nem adják ingyen a nagyobb hatótávot

Mindeközben újabb iparági kritikák születtek a Tesla önvezető funkciójával, az Autopilottal kapcsolatban. A korábban már többször is felmerült gondolat szerint az elektromos autógyártó jogtalanul használja az Autopilot megnevezést. Mivel a vállalat termékei hivatalosan még csak vezetőt segítő (nem pedig helyettesítő) rendszernek számítanak, sokak szerint a cég extra versenyelőnyre tesz szert a teljesen autonóm jelleget sugalló funkciónévvel. A jogi útra terelődött ügy során a Teslát akár a funkció nevének megváltoztatására is kötelezhetik, ami leginkább a gyártó marketingjét érintené.

Egy németországi vizsgálat szerint pedig a Teslák egyik komoly hibája, hogy a gép nem figyelmezteti a sofőrt azokra az esetekre, melyeket nem képes megoldani. A németek a vészfékezés nem megfelelő hatékonyságán túl arra is felhívták a figyelmet, hogy a kocsi érzékelőinek látótávolsága nem elegendő az előzések biztonságának megítéléséhez. Ez utóbbi az eddig egyik legsúlyosabb vád lehet az önvezető Teslákkal szemben, nem csoda hát, hogy Elon Musk cégénél lázasan fejlesztik az Autopilot 2.0 verzióját – ami talán nem is ezen a néven kerül majd a piacra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink