Gyártók Tequila és autógyártás? Van kapcsolat!

Tequila és autógyártás? Van kapcsolat!

autopro.hu/B.B. | 2016.07.24 06:29

Tequila és autógyártás? Van kapcsolat!

A Ford és az italgyártó Jose Cuervo együttműködése során bioműanyagból készítenek járműipari alkatrészeket.

Hirdetés

A tequilagyártás egyik melléktermékét használja fel a Ford: az agave növény (melyből a mexikói eredetű alkoholos italt készítik) leveleit eddig komposztálták, vagy papíripari célokra használták fel, ám az amerikai autógyártó felismerte, hogy az italgyártó számára feleslegessé vált növényi hulladékból erős és könnyű bioműanyag készíthető.

Az autonews.com szerint a növényi rostokat kábelkötegek, különböző tárolók, de akár a fűtés és a légkondicionáló egyes alkatrészeihez is fel lehet használni. A rostok nem csak a petrolkémiai anyagok kisebb mértékű felhasználását idézhetik elő, de akár a kocsik súlycsökkentésében is szerepet játszhatnak.

A Jose Cuervoval közösen végzett munka egyelőre még erős kutatási-fejlesztési szakaszban van, ám amennyiben az agave felhasználásával készített alkatrészek megfelelnek a járműipari szabványoknak, a Ford a nagyobb mennyiség felhasználását is lehetővé tévő ütemtervet is elkészítheti.

Az USA egyik környezetvédelmi szervezete szerint évente 5 milliárd tonna mezőgazdasági biohulladék megy kárba. A Ford már 2000 óta dolgozik azon, hogy ez a szám ne legyen még nagyobb: az észak-amerikai autókban szójaalapú habot használnak az ülőlapok, üléstámlák és fejtámlák töltéséhez.

Kiemelt Partnereink