Gyártók Teljesen átalakította az elektromos autók töltését a Nissan

Teljesen átalakította az elektromos autók töltését a Nissan

autopro.hu/P.M. | 2016.09.06 09:35

Teljesen átalakította az elektromos autók töltését a Nissan

Dániában kezdte meg működését a világ első, teljes mértékben piaci alapú V2G energiaközpontja. A projektet a világ egyik legnagyobb autógyártójaként a Nissan, a multinacionális energiacégként az intelligens energiahálózatok fejlesztésében úttörő tevékenységet végző Enel, illetve a V2G szolgáltatásokban vezető szerepet betöltő, kaliforniai székhelyű Nuvve indították útjára.

Hirdetés

Az Enel tíz vehicle-to-grid (V2G), azaz járműből az elektromos hálózatba töltő egységet helyezett el a dán Frederiksberg Forsyning központjánál, és a városi közműszolgáltató cég egyúttal tíz darab Nissan e-NV200 kishaszonjárművet is beszerzett. Az éppen nem használt e-NV200 furgonok akkumulátorai az Enel által szállított V2G egységekre kapcsolva tölthetők újra, de az elektromos autók igény esetén vissza is tudják táplálni az áramot az országos hálózatba, és így lényegében mobil energiatároló központként működhetnek. Az Enel 10 kW-os kapacitású V2G töltőegységeivel így összesen mintegy 100 kW energia állítható elő.

Az autók akkumulátoraiból kinyert, illetve ide visszatöltött elektromos áram elosztását a Nuvve által kifejlesztett platform biztosítja. Az eredetileg a Delaware Egyetem számára kifejlesztett platform, aminek további fejlesztésén és piaci hasznosításán a Nuvve dolgozik, biztosítja, hogy a rendszerbe kapcsolt elektromos autók töltöttsége, illetve hatótávolsága megfelel a tulajdonosok igényeinek, miközben a rendszer az elektromos elosztóhálózat számára rendelkezésre álló energiamennyiséget is optimalizálja.

A Nissan elektromos autóival, az Enel kétirányú energiaáramlást lehetővé tevő V2G töltőegységeivel, illetve a Nuvve ezeket kezelő integrált vezérlőplatformjával a Frederiksberg Forsyning a dán energiagazdálkodási rendszer aktív szereplőjévé válik, elősegítve a hálózat terhelésének kiegyensúlyozását.

Az Energinet.dk országos rendszerirányító célja, hogy a V2G technológiai piaci alapú alkalmazását megvalósító program tapasztalataira építve felkészítse Dánia elektromos hálózatát az elektromos járművek nagyobb fokú integrációjára, illetve, hogy megvizsgálja a hálózat stabilitását növelő kiegészítő szolgáltatások lehetőségeit.

– A világszerte tapasztalható, komoly társadalmi feszültségeket is okozó környezeti problémák megoldásához jó ötletekre és a konvencionális energiagazdálkodási és -elosztási modellek újfajta megközelítésére van szükség. Az úttörő jelentőségű dániai projekttel kapcsolatos mai bejelentés fontos lépés afelé, hogy megbirkózzunk ezekkel a feladatokkal. A V2G technológia segítségével az elektromos járművek a jövő energiagazdálkodási rendszereinek szerves részévé válhatnak. Az a tény, hogy egy vállalalatnak most sikerült piaci alapon integrálnia ezt a technológiát, egyben a V2G rendszerek szélesebb körű elterjedését is előre vetíti Európa-szerte – mondta el Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős vezetője.

Kiemelt Partnereink