Gyártók Sztrájkra készülnek a BMW-nél

Sztrájkra készülnek a BMW-nél

autopro.hu/B.B. | 2017.04.07 06:13

Sztrájkra készülnek a BMW-nél

Bajba kerülhet a bajor gyártó az Egyesült Királyságban, ahol az alkalmazottak bejelentették munkabeszüntetési szándékukat. Lépésüknek nem csak egy oka van.

Hirdetés

Sztrájkhullám alakulhat ki a következő hetekben a BMW Egyesült Királyságban működő üzemeiben, ahol a munkavállalói érdekképviseleti szervezet már be is jelentette, összesen nyolc alkalommal készülnek megszakítani 24-24 órára a termelést. A Unite a dolgozók 93 százalékának támogatását élvezi, az elmúlt hetekben pedig négy helyszínen összesen 3500 fő már kifejezte nemtetszését a vállalatnál zajló változások miatt.

A munkát először várhatóan április 19-én, a Hams Hallban található motorgyárban, az oxfordi, Miniket készítő telephelyen, valamint a swindoni présüzemben függesztik fel. A BMW a szigetországban évente nagyjából 210 ezer Minit készít, ugyanennyi idő alatt Hams Hallt pedig 250 ezer motor hagyja el, írja a Reuters.

A dolgozói elégedetlenség a megszüntetni tervezett kétféle nyugdíjrendszer, illetve az annak utódjának szánt, a munkásoknak kevesebbet nyújtó program miatt nőtt meg. Az új, kevésbé vonzó juttatási rendszer már 2014 óta működik, azonban eddig csak az újonnan felvett alkalmazottakra vonatkozott. A brit BMW-dolgozók sztrájkukkal a túlórák eltörlését is szeretnék elérni.

Hogy miként hatna a gyártási darabszámokra az akció, egyelőre nem tudni. A feszültséget a következő napokban csökkentheti, hogy a német gyártó nyitott a probléma megoldására, és kész tárgyalni a munkavállalók képviselőivel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink