Gyártók Sztrájkbizottság alakult a győri autógyárban

Sztrájkbizottság alakult a győri autógyárban

Gégény István | 2016.03.22 09:19

Sztrájkbizottság alakult a győri autógyárban

Nem tudott megállapodni az idei bérekről a munkáltató és a munkavállalók érdekképviseleti szervezete, emiatt március 21-én a dolgozói közösség elkezdett felkészülni egy esetleges munkabeszüntetésre.

Hirdetés

– Jelenleg is zajlanak a bértárgyalások, azok részleteiről nem kívánunk nyilatkozni – ezt válaszolta megkeresésünkre Lőre Péter, az Audi Hungaria vállalati kommunikációért és kormánykapcsolatokért felelős igazgatója. Nagyjából ugyanezt felelte Németh Sándor, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnöke is, akit szintén sikerült a döntést követően elérnünk.

Érdeklődésünket utóbbi szervezet közleménye váltotta ki, amely szerint sztrájkbizottságot alakított az AHFSZ, miután eredménytelennek tartják az eddigi bértárgyalásokat.

Leállhatnak a győri gyártósorok?

A dokumentum szerint az Audi Hungária Független Szakszervezet végső követelései a tárgyalások során az alábbiak voltak: a legalább 15 ezer forintos alapbéremelésnek 2016. januártól kell megtörténnie; a VBK keretösszegének legalább 570 ezer forintnak kell lennie; a 2016-os bérmegállapodás során a differenciálás lehetőségét a szakszervezet nem tudja elfogadni; a szakszervezet és a munkáltató a bérmegállapodásban rögzítsék, hogy a bérmegállapodás után egy közös munkacsoportot alakítanak ki, amely felülvizsgálja a jelenlegi bérezési rendszert és a hozzá tartozó HAY rendszert és bérstratégiát alkotnak.

– A munkáltató válaszában a szakszervezet két legfontosabb követelését is elutasította, mégpedig a béremelés januárig történő visszamenőleges bevezetését, valamint az egységes, nem differenciált béremelés megkötését. A munkáltató e válasza alapján a Bizalmi Értekezlet többségi döntéssel a január óta tartó Bértárgyalásokat, mely egyébként a két fél közt mint Kollektív Munkaügyi Vita folyt, eredménytelennek nyilvánította. Az AHFSZ Bizalmi Értekezlete az eredménytelenség megállapítása után létrehozta a szakszervezet Sztrájkbizottságát. A Sztrájkbizottság létrejöttéről az AHFSZ vezetése, a személyügyekért felelős ügyvezető igazgatót is tájékoztatta – olvasható a közleményben.

Az újabb fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Kiemelt Partnereink