Gyártók Suzuki SX4 S-Cross teszt: egy dízel, egy benzines

Suzuki SX4 S-Cross teszt: egy dízel, egy benzines

Biró Csongor | 2015.02.24 12:50

Suzuki SX4 S-Cross teszt: egy dízel, egy benzines

Teszteltük az egyik legnépszerűbb magyar autót, a Suzuki SX4 S-Cross dízel és benzines változatban járt nálunk. Mindkettő 120 lóerős.

Hirdetés
A Kizashi arcát kapta

Az S-Crossnak van is meg nincs is köze a tavaly megszűnt SX4-hez. Névrokonok, az S-Cross nagyobb és komolyabb autó az SX4-nél, annak csak az ára és a hasmagassága volt kedvezőbb. Utóbbi 190-ről 165-170 milliméterre (kerékmérettől függően) csökkent, előbbi sok millióval nőtt.

Nem egyedi, de szép a forma

Nagyra nőtt

A 4,3 méter hosszú, 1,77 méter széles, 1,58 méter magas Suzuki SX4 S-Cross (tengelytávolsága 2,6 méter) jól érzi magát a kompakt osztályban, ilyen nagy családi autója a Suzukinak a Liana óta nem volt Európában. Bár nincs köze hozzá, leginkább arra emlékeztet az esztergomi szépség. Valljuk be, nem csúnya a kocsi, a tesztelt csúcsverzió (GLX Panorama; tesztünk megírásakor már nem lehet ilyen gazdag felszereltséggel kapni a kocsit) műbőrös ülésekkel és hatalmas, nyitható panorámatetővel kényeztet. Utastere tágas, hátul sem panaszkodhatunk.

Komor, de jól használható

Beltere komor, kissé szomorú, de praktikus és jól elrendezett, műszerezettsége szerény, a Bluetooth beállítása nagyon nehézkes. A hátsó ülés támlája két szögben állítható, a különbség alig észrevehető, a csomagtér 430 vagy 440 literes lehet. Álpadlóval síkba dönthetők a hátsó ülések támlái, a teljes puttony így 1269 liter. A csomagtér nyílása nagy, pereme alacsony, két sarkában poggyászrendezőt találunk, van kampó a zacskóknak, 12 voltos elektromos csatlakozó a termosznak. Dízel tesztautónk barna, a benzines kék fényezést kapott, legmagasabb felszereltségével LED-es nappali fény alapból járt és stop-startosak voltak motorjaik (mindkét autóban gyorsan és példásan dolgoztak). Magasan ülünk az autóban, a kilátás kiváló.

Egyszerű üléspad, dönthető háttámlával

A dízelt a Fiattól vették

A japán benzines és az olasz dízelmotorban közös, hogy mindkettő négyhengeres, 120 lóerős és mindkettő kiválóan mozgatja az alig 1,2-1,3 tonnás kocsit (a dízel a nehezebb). A benzines legnagyobb, 156 newtonméteres nyomatékát 4400-as percenkénti fordulatszámon adja le, 12 másodperc alatt jut el álló helyzetből száz kilométer/órás sebességig, végsebessége 175 kilométer/óra, legnagyobb teljesítménye 6000-es fordulaton jelentkezik. A benzinmotor alapjáraton hangtalan, kihúzatva szép a hangja, autópályán nagy sebességnél azonban már ordít. Pörgős a motor, 90 kilométer/órás sebességnél 2200-at, 100-nál 2500-at, 130-nál 3300-at forog a főtengely percenként. Fogyasztása átlagos, a négyszáz kilométeres téli tesztelés során átlagban 100 kilométerenként 6,5 liter benzint fogyasztott, hatótávja 5-600 kilométer.

Hangos, de takarékos az olasz dízel

A dízel erőforrás jóval nyomatékosabb, ráadásul turbója élénken, késlekedés nélkül, már 1500-as fordulat környékén felrázza a lóerőket, 320 newtonméteres nyomatékcsúcsa (1750 fordulat/percnél) izgalmas autózást tesz lehetővé. Legnagyobb sebessége 4x4-es hajtással 175 kilométer/óra, a százas sprintet 13 másodperc alatt rendezi le. A dízel kerregő hangját (pedig jó sok szigetelést kapott a motor) alapjáraton és kis fordulatnál szokni kell, a hangzavar nagyobb tempónál kisimul, igaz, akkor belép a képbe a menet- és szélzaj. Kilencven kilométer/órás sebességnél 1500-at forog a főtengelye percenként, 110-nél 1750-et, 130-nál 2100-at. A dízel drágaságát kedvezőbb fogyasztása enyhíti, 400 kilométeres tesztünk során a gázolajos változat 4,8 liter üzemanyagot fogyasztott 100 kilométerenként vegyes üzemben (városban, országúton és autópályán is hajtva), hatótávja 7-800 kilométer.

120 lóerős a szívó benzines

Hatékony 4x4

A magyar sikerautó összkerék-meghajtási rendszere korszerű, automatikusan osztja el a nyomatékot a tengelyek között, ha nem kell a segítség, alaphelyzetben csak az első kerekek hajtottak. Ha tapadásvesztést érzékel a felügyeleti elektronika, nyomatékot küld a hátsó tengelyre. A menetválasztó hó és sár, automata, illetve sport üzembe kapcsolható. Utóbbi kis mókázást tesz lehetővé, élénkebbé válik a gázpedál reakciója és a hátsó tengely is kap a nyomatékból egy keveset kigyorsításkor. Ez főként éles kanyarokban érezhető, a kocsi levakarhatatlanul kapaszkodik az ívhez, ilyenkor a kis nyomatékú benzinessel is élvezetes autózni. A váltó mögötti forgótárcsán a 60 kilométer/órás sebességig fixre zárhatjuk a hajtást, így fele-fele arányban húznak az első és a hátsó kerekek. Mindkét tesztautón 16 hüvelykes téli Yokohama gumik feszültek.

A terepet inkább kerüljük

Futóműve kemény

A kemény futómű meglepő lehet egy szabadidő-autós hangsúlyokkal rendelkező autónál, de a Suzuki SX4 S-Cross nem igazi terepjáró, szoknyája igen hamar leér már a legkönnyebb terepen is. A feszes futóműve városban, de főleg autópályán, országúton jön jól. Az úthibákat a lengéscsillapítók szépen eldolgozzák. Az első futómű MacPherson rugóstagos, hátul csatolt lengőkaros.

Végre egy Suzuki, amelybe pakolhatunk

A fék hátul is tárcsás, elinduláskor dombsegéd tartja meg az autót. Mindkét váltó precíz, igaz a benzinesnél kevés az öt fokozat (hetven kilométer/óránál már kérné a hatodikat), ebből a dízelnek szerencsére eggyel több jutott. Kormánya mulifunkciós, az útról gyenge a visszajelzése, kormányzása pontatlan, folyamatosan korrigálni kell, a legkisebb úthiba is elrántja.

Összkerék-meghajtása automatikus, elektronikusan 50:50 arányban zárható

Gazdag felszereltség

Az Esztergomban összeszerelt tesztautónkat Suzukihoz képest gazdagon felszerelték, ám árához és versenytársaihoz képest van elmaradása, főleg a vezetési segédek területén, amiből szinte semmit nem ad a Suzuki. Ha nagyon megengedőek vagyunk, akkor ide soroljuk a hetedik légzsákot (térdlégzsák), a tempomatot, a váltás-esedékességi jelzőt és az első, valamint hátsó parkolási radart.

Fogyasztásban remekel a dízel

A GL szinten széria a visszagurulás-gátlós menetstabilizáló rendszer, a hét légzsák, a gumiabroncsnyomást ellenőrző rendszer, a magasságában és tengelyben is állítható kormánykerék, a sebességhatárolós tempomat, a távirányítós központi zár, az első tologatható könyöklő, a hátsó kartámaszt, a manuális klíma, az elektromosan állítható és fűthető tükör, a fedélzeti számítógép, a hátul is elektromos ablakemelés, a CD-s/MP3-as hifi, az USB-csatlakozó, az utas oldalán is állítható magasságú ülés, és a két Isofix gyermekülés-rögzítési pont.

Nyomokban magyar...

Tesztautónk (GLX Panoráma) tolatóradart, LED-es nappali menetfényt, elektromosan nyitható és billenthető panoráma üvegtetőt, sötétített üvegezést, fény- és esőszenzort, bőrkormányt, Bluetooth-os kapcsolódást, kulcs nélküli nyitást és indítást, első ülésfűtést (kétfokozatú), kétzónás automatikus klímát, ködlámpát, elektromosan behajtható, integrált irányjelzős tükröt, 17 hüvelykes alufelnit, bőrkárpitot és összkerék-meghajtást kapott.

Ez is itthon készült

Mindehhez a Suzukinál korábban nem látott árcédula dukál, a tesztelt benzines változat ára 7,7 millió forintot a dízel egy millióval többet kóstált.

És az ablakmosótartály is
Hirdetés

Kiemelt Partnereink