Gyártók Németországban építi új lítium-ionos akkumulátorgyárát a Daimler

Németországban építi új lítium-ionos akkumulátorgyárát a Daimler

autopro.hu/Sz.K. | 2017.05.23 09:52

Németországban építi új lítium-ionos akkumulátorgyárát a Daimler

A Daimler kamenzi üzeme Európa legnagyobb akkumulátorgyára lesz. Ezen kívül Svédországba, Magyarországra és Lengyelországba tervezik további üzemek építését. Elmondták, hogy 2021-ig az akkumulátorok árát 41%-kal csökkentenék.

Hirdetés

A Daimler nagyjából 500 millió eurós (körülbelül 155 milliárd forintos) beruházásba kezd a Németország keleti felében fekvő Kamenz városában, ahol a jövőben lítium-ionos akkumulátorokat fognak gyártani elektromos autókhoz, és telepített tároláshoz.

A gyár lehetséges kapacitásáról nem adtak információkat, de azt közölték, hogy a befektetés megnégyszerezi a méretét egy, már létező akkumulátorgyárnak, amit jelenleg az Accumotive működtet. Ez teljes egészében a Daimler tulajdonában áll. A német autógyártó további 500 millió eurót fektet be, hogy az akkumulátorgyártást világméretűvé tegye. Ha minden jól megy Kamenzben, akkor a gyártás 2018 közepén akár már el is kezdődhet.

– Szükségünk van hosszútávú célkitűzésekre és vállalatokra, akik invesztálnak a jövőbe. Fontos, hogy az elektromos mobilitás minél hamarább piacképes legyen – mondta a bejelentésnél jelen lévő Angela Merkel, német kancellár. Már korábban megjegyezte, hogy kormánya 350 millió eurót (körülbelül 100 milliárd forint) fektet be az akkumulátorokkal kapcsolatos kutatásokba, és hozzátette, már tájékoztatást kapott a legújabb lítium cellákról is, amikkel akár 1000 kilométert is meg tudnának tenni az autók újratöltés nélkül.

A Daimler kamenzi üzeme Európa legnagyobb akkumulátorgyára lenne. Ezen kívül Svédországba, Magyarországra és Lengyelországba tervezik további üzemek építését. Elmondták, hogy 2021-ig az akkumulátorok árát 41%-kal csökkentenék.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink