Gyártók Nem jut dűlőre brit dolgozóival a BMW

Nem jut dűlőre brit dolgozóival a BMW

autopro.hu/B.B. | 2017.06.13 12:50

Nem jut dűlőre brit dolgozóival a BMW

Elutasították a vállalati nyugdíjazási javaslatot a gyártó szigetországi dolgozói, így továbbra sem sikerül lezárni a hónapok óta nyúló ügyet. Bár a mostani ajánlatban már forintmilliókról volt szó, a helyi szakszervezet nem enged, és valódi problémamegoldást követel.

Hirdetés

Hiába alakult áprilisban sztrájkbizottság, továbbra sem tud megállapodni dolgozóival a BMW Nagy-Britanniában. Az alkalmazottak helyi érdekvédelmi szervezete, a Unite ugyanis elutasította azt a javaslatot, amivel a gyártó le szerette volna zárni a nyugdíjazási rendszerhez kapcsolódó, régóta húzódó vitát.

Az ügy előzménye, hogy a BMW szerette volna megváltoztatni a vállalat nyújtotta nyugdíjazási rendszert, csakhogy az újítás a dolgozókra nézve kedvezőtlenebb lett volna a jelenlegi juttatásoknál. A kialakult feszültség leszerelésére a gyártó újabb javaslatot tett: kitartott a nyugdíjazási módosítások mellett, ám cserébe fejenként 22 ezer fontos (több mint 7,5 millió forintos), három éven belüli készpénzkifizetést, vagy 25 ezer fontos (8,7 millió forintos) járulékalapú nyugdíjbefizetést ajánlott.

A BMW kezdeményezését a Unite tagjainak 57 százaléka utasította el, vagyis ezúttal már a dolgozói oldal is megosztottnak mondható, ennek ellenére a szervezet továbbra is a munkavállalók meghallgatására és értelmes párbeszédek indítására sürgeti a BMW-t. A Unite tisztségviselői közben összeültek, hogy kidolgozzák a további lépéseket, írja az Automotive News Europe.

Mini- és Rolls-Royce-üzemeket is érintő fejlemények kapcsán a munkáltató is megszólalt: „Hisszük, hogy a tavaly szeptember óta tartó tárgyalások során létrejött ajánlat igazságos volt”, nyilatkozta a BMW szóvivője. A csalódottság ellenére a gyártó hamarosan újra egyeztet a szakszervezeti vezetőkkel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink