Gyártók Nehéz év vár a Daimler haszongépjárműves részlegére

Nehéz év vár a Daimler haszongépjárműves részlegére

autopro.hu | 2016.02.25 12:29

Nehéz év vár a Daimler haszongépjárműves részlegére

A korábbi esztendőkben jó értékesítési eredményeket produkáló divíziónak idén keményebben meg kell dolgoznia a trend fenntartásáért.

Hirdetés

Irigykedve figyelheti a Daimler személykocsi-üzletágának erős januári eredményeit Wolfgang Bernhard, a vállalatcsoport teherautó-gyártásának vezetője, írja az Automobilwoche. Bernhard szerint nehézségek eddig is voltak a haszongépjárművek piacán, ám 2016-ra a kereslet további csökkenését prognosztizálják.

Az Egyesült Államok piacán tavaly a vásárlások mintegy 10 százalékkal csökkentek. A legfontosabb értékesítési helyszínen tapasztalt visszaesés miatt műszakokat szüntettek be, és két leányvállalatánál összesen 1250 embert bocsátottak el. Nem jobbak a gyártó kilátásai Brazíliában sem: bár korábban a helyi szakszervezetek meg tudták akadályozni, hogy elbocsátásokra kerüljön sor, a brazil piac erőtlensége miatt a lépés most valószínűleg elkerülhetetlen lesz.

A különböző piacokon más-más márkával van jelen a Daimler

A Daimler haszongépjármű-részlegének vezetősége, ha kis mértékben is, de néhány terület keresletével kapcsolatban azért bizakodó: igaz, Portugália és Spanyolország nem sokat fog hozzátenni a kontinens piacának bővüléséhez, az európai számok kisegíthetik a gyártót. Bernhard szerint az iráni vevők száma is növekedhet a nyugati szankciók eltörlése után, és a nemrég Kenya fővárosában, Nairobiban nyílt teherautó-kereskedéstől is erősebb eladási adatokat remélnek.

Az üzletág igazgatójának célja 2016-ban az, hogy az eladásokat és a nyereséget a kihívások ellenére szinten tartsák. A gyártókapacitás továbbra is adott, de a 86 ezer 400 LKW-gyártásban foglalkozó alkalmazott aligha tudja befolyásolni a globális keresletet.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink