Gyártók Molnár Csilla: többet kell ma tenni a jó munkaerőért

Molnár Csilla: többet kell ma tenni a jó munkaerőért

Biró Csongor | 2016.02.23 08:48

Molnár Csilla: többet kell ma tenni a jó munkaerőért

Lendületben van a szentgotthárdi Opel-gyár: nincs olyan év, hogy ne jelentsenek be újabb bővítést. A fejlődésről és annak emberi tényezőiről kérdeztük a humán erőforrásért felelős igazgatót.

Hirdetés

- Hol tart a létszámbővítési folyamatban az Opel Szentgotthárd Kft.?
- Míg 2010-ben 620-an dolgoztak a vállalatunknál, addig idén az év végéig közel háromszor annyian, mintegy 1700-an teljesítenek majd szolgálatot. Az elmúlt néhány évben ezer munkatársat alkalmaztunk, idén pedig további 120 dolgozó kezdi meg a munkát nálunk. Jelenleg 230 mérnököt foglalkoztatunk.

- Milyen munkakörökbe keresnek dolgozót?
- Keresünk logisztikai-, minőségbiztosítási- és gyártómérnököket, a létszámbővítés nagyobb részét pedig a termelésben dolgozó kollégák teszik majd ki, azaz szerelő és gyártósori operátorok, valamint mechanikus- és villamos-karbantartók.

- Mennyire elégedettek a frissen diplomázottak szakmai felkészültségével?
- Azoknál a pályakezdőknél szükséges a hosszabb ideig tartó betanulási folyamat, és az ismeretek gyakorlatba átültetésének támogatása, akik olyan intézményekből érkeznek, ahol nem megfelelően kiépített a vállalati együttműködés. Akik az iskolai évek alatt már vállaltak gyakorlati, gyakornoki munkát, vagy duális képzésben vesznek részt, számukra nem teljesen idegen a munka világa, ebből fakadóan elméleti ismereteiket sokkal könnyebben és gyorsabban tudják egy világszínvonalú technológiát alkalmazó gyár napi termelési és működési keretei között alkalmazni. Ez a rövidebb betanulási időszak egyúttal zökkenőmentes beilleszkedést is biztosit a vállalat életébe. Az idegen nyelv általános, de különösképpen a szakmai ismereteinek egyértelmű fejlesztése továbbra is szükséges. Sok esetben mérlegelnünk kell, hogy egy gyengébb idegen nyelvismerettel felvegyük az amúgy tehetséges pályakezdőt, és inkább felvállaljuk, hogy biztosítjuk a nyelvképzését.

- Mit tesznek azért, hogy jól képzett munkaerőhöz jussanak?
- Évek óta kiemelt hangsúlyt fektetünk a vonzó munkáltatói arculat folyamatos fejlesztésére és új, innovatív toborzási csatornák alkalmazására, ezek a közösségi médiákon való jelenléttől kezdve akár a marketing jellegű eszközökig is terjednek, mint például óriásplakátok, roadshow-k több célcsoportnak, kezdve a szülőktől a diákokig, illetve a potenciális álláskeresőkig. Tekintettel a munkaerőpiac jelen helyzetére, a kulcsfontosságú fizikai pozíciókban és hiányszakmákban kvalifikációs programokat indítottunk, ami azt jelenti, hogy a szakmai ismereteket mi oktatjuk az adott képzettséggel nem rendelkező, de tanulásra, fejlődésre nyitott és elkötelezett pályázók számára. A kezdetektől fogva aktív szerepet vállalunk a duális képzésben, múlt év szeptemberében nyitottuk meg az Opel Tudásközpontot, melyben a duális gépészmérnök képzés mellett három szakmában oktatunk duális szakképzés keretében diákokat: automatizálási technikus, forgácsoló, villanyszerelő. Az ország egész területéről szívesen fogadjuk azokat a diákokat, akik vállalatunknál szeretnék gyakorlati idejűket eltölteni, gyakornoki munkát végezni, vagy diplomamunkájukat írni.

- Zöld utat kapott a szombathelyi mérnökképzés. Hogy látják, megvalósítható lesz-e az ipar számára megfelelő friss munkaerő képzése?
- Az eddigi tapasztalatok alapján a duális gépészmérnök képzés fontos forrása a friss munkaerő utánpótlásának. Ugyanakkor tény, hogy ez a módszer önmagában nem tudja a bővülések, fejlesztések, beruházások országos munkaerőigényét egyedül biztosítani. Ezért továbbra is nagy jelentősége van a hagyományos képzési formáknak, és a fiatalok műszaki és természettudományos továbbtanulási érdeklődésének felkeltésére. A szombathelyi duális gépészmérnök képzés nagy előnye, hogy a hallgatók nem csupán egy vállalatnál töltik képzésük vállalati gyakorlati időszakát, hanem a képzésben résztvevő többi nagyvállalatnál is megfordulnak, szélesítve ezzel látókörüket, gyakorlati tapasztalataikat. A vállalati gyakorlat jelentősége a gépészmérnök szakma gyakorlati oktatásán túl a vállalati kultúra megismerése és a munkaszocializáció, amely a munkaviszony betanulási időszaka alatt komoly előny a diákok számára. Az Opel Szentgotthárd sok energiát fektet a szakmai ismereteken túl a diákok és a munkahely közti kötődés, elköteleződés kialakítására, például a fiatalok számára fontos kulturális és szabadidős tevékenységet biztosítsa révén.

- Milyen karrierlehetőségei vannak egy pályakezdő diplomásnak?
- Munkatársainknak szinte a vállalat minden szintjén lehetősége van más szakterületek megismerésére, célirányos elméleti és gyakorlati képzéseken és nemzetközi projektekben való aktív részvételre, melyhez versenyképes juttatási csomag társul. Emellett a vállalat támogatja a munkatársak továbbtanulását és nyelvi képzését is.

- Milyen aktuális trendek határozzák meg a munkaerőpiacot, a munkaerő-kiválasztást?
- Alapvető változás az elmúlt évek során az, hogy évről évre erősebb bizonyos szakmákban a munkaerőhiány, illetve korlátozott a munkaerő mobilitása. Ez ma már országos és a járműipar egészét érintő kérdés. Míg korábban ez inkább a nyelvet beszélő, felsőfokú végzettséggel bíró munkavállalói kört érintette, napjainkra szinte minden szakképzettséget igénylő munkakörre igaz. Ez azt is magával hozza, hogy a munkáltatónak kell proaktívnak lenni a potenciális munkavállalók bevonzásában, egyre többet kell invesztálni mind a toborzásba, mind a képzésbe. Természetesen kiemelt fókuszt kap a megtartás és munkavállalói elégedettség. Az Opel Szentgotthárd jó kapcsolatokat ápol képzési intézményekkel, jól működő képzési és vezetői fejlesztési programokat és motiváló elismerési rendszert működtet, aminek eredményeként elkötelezett munkatársak erősítik a vállalatot.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink