Gyártók Mérnökök helyett egy teljes családdal tesztel a Volvo

Mérnökök helyett egy teljes családdal tesztel a Volvo

autopro.hu/B.B. | 2017.01.12 14:30

Mérnökök helyett egy teljes családdal tesztel a Volvo

Zárt tesztpálya? Ugyan, kérem! A svédek szerint itt az ideje, hogy az önvezető tesztautókban ne adatokat elemző szakemberek gyűjtsék a tapasztalatokat, hanem egy átlagos család, hétköznapi feltételek mellett.

Hirdetés

Bár mind a gyártók, mind a beszállítók (sőt, egyes startupok) részéről is több szálon, teljes gőzzel zajlik az önvezetés fejlesztése, a technológiával jóformán még mindig csak a fejlesztők és tesztelők, vagyis többnyire a mérnökök találkoznak rendszeresen. Ez persze jó, hiszen csak így oldható meg, hogy a végfelhasználó végül egy stabil, biztonságos funkciót kapjon, ám van árnyoldala is, amit a Volvo most igyekszik kiküszöbölni.

A svédek ugyanis úgy érezték, van már olyan fejlett a technológiájuk, hogy egy négytagú család rendelkezésére bocsássák, így pedig megszerezzék a lehetőséget, hogy laikus szemek is véleményt formálhassanak a sofőr nélküli járművekről.

Még az is előfordulhat, hogy a göteborgi Hains család tagjai szigorúan fogyasztói oldalról tekintve olyan tényezőkre hívják fel a figyelmet, ami a minden nap a fejlesztésekkel foglalkozó szakemberek figyelmét elkerülték, miközben a gyártó az új technológiához való hozzáállásról is információkat gyűjthet.

A Drive Me program keretében megvalósuló akció persze legalább annyit dob a gyártó marketingjén, mint a fejlesztéseken – hiába, a svédek időről időre megmutatják, hogy előbbiben sem gyengék.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink