Gyártók Megharagudott a BMW a Daimler árulására, ugorhat a közös projekt

Megharagudott a BMW a Daimler árulására, ugorhat a közös projekt

autopro.hu/B.B. | 2017.07.26 14:05

Megharagudott a BMW a Daimler árulására, ugorhat a közös projekt

A két német nagyágyú nemrég még közös munkáról tárgyalt, azonban úgy tűnik, a kartellbotrány ezen a fronton is alaposan bekavar. Az évekig tartó közeledés gyümölcse és nem kis összeg került most veszélybe.

Hirdetés

A piaci törvénysértések, például a kartellek lelepleződése során szinte bevett gyakorlat, hogy valamelyik résztvevő vállalat kiugrik és kvázi önfeljelentést tesz. A hatóságokkal való együttműködés kifizetődő lehet, hiszen akár a teljes büntetést is el lehet így kerülni. A mostani német kartellügyben ezt a szerepet ketten is felvállalták, ezt azonban az ötök körének többi tagja nem nézi jó szemmel. Épp emiatt ugrott most meg a feszültség a BMW és a Daimler között, előbbi ugyanis annyira felháborodott a stuttgartiak árulásán, hogy belengette egy, már évek óta fejlődő együttműködés felfüggesztését.

Bár konkrét, írásos határozat még nem született, a BMW-menedzsment most már sokkal kritikusabban áll hozzá a több területre is kiterjedő közös munkához. Ez többnyire közös beszerzésekhez kapcsolódik, melyek versenyszempontból kevésbé meghatározó alkatrészekhez (abroncsok, ülések és különféle kisebb eszközök, például kábelek) köthetők. A beszerzések – ezúttal szabályos – összehangolása évente több száz millió eurós megtakarítást jelentett volna a feleknek.

Az Automobilwoche szerint a német autógyártók kartellbotrány miatt megromló kapcsolata a közösen tervezett európai elektromos töltőhálózat megvalósulását is veszélybe sodorhatja. Ez már nem csak a két vállalatnak, hanem a teljes európai elektromobilitásnak is komoly csapást jelentene.

Kiemelt Partnereink