Gyártók Matthias Müller: Németországban lesz a VW akkumulátorgyára

Matthias Müller: Németországban lesz a VW akkumulátorgyára

autopro.hu/B.B. | 2016.11.11 06:30

Matthias Müller: Németországban lesz a VW akkumulátorgyára

Eldőlni látszik a kérdés, épít-e a Volkswagen saját akkumulátorgyárat, a szándékokról a cég első embere számolt be.

Hirdetés

Száznyolcvan fokos fordulatot vett Matthias Müller hozzáállása egy, a VW-csoport által egyedül építeni tervezett saját akkumulátorgyárról: a cégvezér augusztus végén még viccnek nevezte az ötletet, minapi nyilatkozatában viszont már az elektromos kocsik számára termelő új üzem mellett foglalt állást. Müller elmondása szerint a saját akkugyár Németországban épül majd meg, írja az Automobilwoche.

Korábban az autógyártó alkalmazottai is rendkívül megosztottak voltak a beruházás fontosságával kapcsolatban, most viszont már egy házon belüli paktum is készült az új gyárról: eszerint a VW márka bevételeit jelentősen növelni kell, aminek elsődleges eszköze nem lehet elbocsátás. A dokumentum már kész tényként kezeli, hogy elektromos hajtás folyamatos térnyerése miatt szükség van a saját akkumulátorgyártásra.

A munkahely-leépítési stop azért is érdekes, mivel az elektromotorok felépítése jóval egyszerűbb, vagyis készítésük kevesebb munkáskezet is igényel. A belsőégésű motorok háttérbe szorulása miatt vizionált tömeges munkahelymegszűnésre a napokban az IG Metall szakszervezet is figyelmeztetett.

Hogy a VW új üzeme pontosan mikor készülhet el, egyelőre nem tudni. Jelenleg még szintén nem ismerni a projekt pontos költségeit, a németek alighanem eurómilliárdos beruházásra készülhetnek. A leendő németországi üzemben készülő telepeket jó eséllyel a német autógyárak használják majd fel, hiszen mint arra Harald Krüger BMW-vezér rámutatott, nagyobb távolságokra való szállításuk már nem kifizetődő.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink