Gyártók Már nem csak tervezőprogramokban létezik a szuperkamion

Már nem csak tervezőprogramokban létezik a szuperkamion

autopro.hu/B.B. | 2016.12.05 14:30

Már nem csak tervezőprogramokban létezik a szuperkamion

Elkészült a haszongépjárművek Teslájának kikiáltott Nikola első járműve: a hidrogénnel hajtott, zéróemissziós gép a vezérigazgató ígérete szerint mindenképp piacra kerül majd.

Hirdetés

Jókora léptekkel halad előre a Teslától független, de mégis annak testvérének tartott Nikola. Az alternatív hajtású teherautót ígérő céget néhány éve még alig páran ismerték, a napokban viszont már be is mutatták a tervek szerint az – egyelőre csak az amerikai – teherszállítást teljesen megváltoztató fejlesztési offenzíva első termékét.

A zéró kibocsátású gépet fejlesztő cég első embere, Trevor Milton elég magabiztosnak tűnik, erre a műszaki és egyéb adatok alapján több oka is lehet: egyrészt a gép szűk egy tonnával könnyebb hagyományos hajtású társainál, vagyis több árut képes szállítani, ami ugye nagyobb bevételeket jelent. Másrészt a Nikola komoly kapcsolt szolgáltatással is előállna a piaci forgalmazás megkezdése után, például a vétel- vagy lízingár tartalmazna egymillió mérföldre elegendő hidrogénutalványt is. Ezeket a szintén a Nikola által, az USÁ-ban és Kanadában építendő 364 hidrogénkutakon lehetne igénybe venni.

A gyártó szerint az ezer lóerős géppel egy tankolással közel kétezer kilométert lehetne megtenni. Az autoblog.com szerint a hidrogénes hajtás miatt nem csak a jármű karbantartása egyszerűsödne, a nulla károsanyag-kibocsátás extra marketingértékkel is szolgálna a cégnek.

Persze ha minden optimális lenne, már régen ilyen kamionok járnák a tengerentúli utakat. Egyelőre viszont hiányzik a teherautókat készítő gyár, így az első megrendeléseket (mintegy ötezer darabot) a Nikola a Fitzgeralddal közösen szerelné össze. Eközben, 2017 közepétől gőzerővel zajlana az egymilliárd dolláros Nikola-gyár építése, melynek elkészülte után az éves értékesítési mennyiség már ötvenezerre növekedhetne.

A Nikola eddigi pályafutása több ponton is hasonlít a Tesláéra, többek között ilyen a cégvezető határozottsága: Trevor Milton már most megígérte, hogy a csodakamion mindenképp piacra kerül.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink