Gyártók Kompozitokat az alvázba!

Kompozitokat az alvázba!

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.07.21 17:19

Kompozitokat az alvázba!

A teherautók és a buszok építésének reformjába kezdett a Scania: előzetes becslések szerint jelentős súlycsökkenés is elérhető.

Hirdetés

A haszongépjármű-gyártó közösen vizsgálja a kompozit anyagok járműipari felhasználási lehetőségeit a stockholmi KTH Royal Institute of Technology intézettel. A kamionhirek.hu beszámolója szerint a kompozitokat az alvázaknál használnák fel, aminek köszönhetően akár 40 százalékkal is csökkenhet azok súlya. Ám nem ez lenne az újítás egyetlen előnye.

A súlycsökkenéssel egy sor járulékos előnyre is szert tehetnének az ilyen járművek gazdái: egyrészt vagy a fogyasztás és ezzel a károsanyag-kibocsátás csökkenhetne, vagy pedig változatlan össztömeg mellett a szállított áruk mennyisége emelkedhet. Ez utóbbi kevesebb fuvarhoz, vagyis szintén csökkenő fenntartási költségekhez illetve környezetterheléshez vezetne. A kisebb önsúly ezen túlmutatva akár az elektromos haszongépjárművek fejlesztésének és terjedésének is további löketet adhat.

Bár a kompozitok árai meghaladják az acélét, több érv is mellettük szól: nem korrodálódnak, hosszabb az élettartamuk, valamint kevesebb hegesztéssel jóval nagyobb teherbírású szerkezetek is készíthetők felhasználásával. Ha elterjedne az anyag a járműiparban, a gépek tervezhetősége is megváltozna, így az sem kizárt, hogy módosulna a teherautók és buszok kinézete.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink