Gyártók Kétezer munkás sztrájkolna a kecskeméti Mercedesnél

Kétezer munkás sztrájkolna a kecskeméti Mercedesnél

Pardavi Mariann | 2016.11.16 15:00

Kétezer munkás sztrájkolna a kecskeméti Mercedesnél

Hétfőn adott hírt a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete arról, hogy írásos megállapodást kötöttek a kecskeméti Mercedessel, melynek részeként a gyártósori munkavállalók bére 2017-ben 12 százalékkal (200 ezer forintnál kevesebb nem lehet), míg 2018-ban további 7 százalékkal emelkedik, az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok. Balogh Béla, a Vasas elnöke szerint ez a megállapodás érvénytelen: az érdekvédelmi tevékenységet ugyanis a gyárban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező tagszervezet, a Vasas is végzi, ők azonban ehhez a megállapodáshoz nem járulnak hozzá.

Hirdetés

– November 15-én Christian Wolff igazgató jelenlétében megbeszélésék zajlottak, ahol egyebek mellett tisztáztuk a dolgozók igényeit, a kollektív szerződés elemeit – közölte az autopro.hu kérdésére Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke.

Mint mondta, szakszervezetük 15 százalékos béremelést követel, és nem tudják elfogadni, hogy két évre bebetonozzák a bérfejlesztést. Nem támogatják azt a megállapodást, melyet a helyi MTSZSZ (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete) aláírt a vállalattal.

– Kitartunk a tagok és a kollektíva igényei mellett, ragaszkodunk a 15 százalékos emeléshez. Az MTSZSZ nem állapodhat meg legitim módon a vállalattal, hiszen a dolgozói érdekeket nem csak ők, hanem együtt érvényesítjük – hangsúlyozta.

Hozzátette, egyre több munkatárs áll ki a sztrájk mellett, már körülbelül 2000 dolgozó írta alá a petíciót. A szándékot jól jelzi, hogy számos munkatárs csatlakozott a napokban a Vasashoz. Elmondta, november 22-én újra leülnek tárgyalni a vezetőséggel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink