Gyártók Jövőre debütál a Mazda legújabb fejlesztése

Jövőre debütál a Mazda legújabb fejlesztése

autopro.hu/B.B. | 2016.07.20 14:54

Jövőre debütál a Mazda legújabb fejlesztése

A jármű mozgásának a kocsira ható erők alapján történő vezérlése, mely a 2017-es 3-as modellben mutatkozik be, még jobb vezethetőséget ígér.

Hirdetés

A Skyactiv járműdinamika, mely az első G-erőkre alapuló vezérlés (G-Vectoring Control, azaz GVC), tökéletesen illeszkedik a japán gyártó emberközpontú filozófiájába. Az újfajta megközelítés során a GVC még jobban összehangolja a motor és a futómű működését, javítva ezzel a vezetési élményt és az utazási komfortot.

A rendszer képes a motor nyomatéka és a kocsira ható erők (oldal- és hosszirányú gyorsulás vagy lassulás) alapján a kormányzást befolyásolni, optimalizálva ezzel az egyes kerekekre jutó terhelést, nem is beszélve a javuló tapadásról. A kocsi még biztosabban hajtja majd végre a vezető utasításait, így a szükséges emberi korrekciók számának csökkenésével a vezető terheltsége is kisebb lesz.

A Mazda közleménye szerint a fejlesztés egyaránt hasznosnak bizonyul majd városi ingázás és nagy sebességű autópálya-használat során, ahogy kanyargós utakon és hirtelen manőverek esetén is. A mérnökök gondoltak az extrém körülményekre, így a GVC hatékonysága csúszós utakon sem változik. Az újítás természetesen a Mazda összes Skyactive motorral szerelt autójával kompatibilis.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink