Gyártók Hazai fejlesztésű busz nemzetközi sikere

Hazai fejlesztésű busz nemzetközi sikere

autopro.hu | 2016.02.19 08:38

Hazai fejlesztésű busz nemzetközi sikere

A legnagyobb kompozit ipari szervezet, a JEC innovációs díjban részesítette a Modulo buszcsaládot az önhordó, moduláris felépítésű, teljes kompozit váz miatt, melyet a magyar evopro tervezett és az orosz NCC gyárt.

Hirdetés

Az 1998-ban alapított elismerési program célja, hogy felkutassa, díjazza és ismertesse a leginnovatívabb kompozit megoldásokat világszerte. Frédérique Mutel, a 250 ezer szakembert tömörítő JEC Group elnöke kiemelte, hogy a pályázatok megnövekedett mennyisége és a termékek sokfélesége mellett azok magas minősége is szorosabb versenyt eredményezett. Összesen 28 kategóriában hirdettek nyertest. A döntési szempontok, mint a műszaki kiválóság, a piaci potenciál, a szakmai együttműködés, a gazdasági és környezeti hatás, valamint az eredetiség alapján sikerült minden kategóriában a legkiválóbb termékeket díjazni.

Az innovációs díj nemzetköziségét jól mutatja, hogy a győztesek között európai, amerikai és ázsiai pályázók is vannak. Az evopro és NCC (Nanotechnology Center of Composites) városi tömegközlekedés kategóriában ezennel olyan prominens gyártók mellett vehetik át a kitüntetést, mint az osztrák KTM Technologies, a német BMW vagy Audi, a spanyol ACCIONA Infrastructures, a belga Sonaca, az amerikai Bally Ribbon Mills, a francia Faurecia Automotive Exteriors vagy az olasz Automobili Lamborghini.

A Maform stúdió formatervei alapján készült járműhöz a magyar evopro mérnökiroda által tervezett és az orosz NCC által tökéletesített gyártási technológia eredményeként az üvegszál-kompozit, szendvicsszerkezetű, vékony keresztmetszetű, önhordó váz egyedülálló megoldást kínál a buszgyártásban. A moduláris felépítés költséghatékony sorozatgyártást tesz lehetővé, továbbá ugyanazon modulfajtákból különböző méretű járművek ragaszthatók össze ugyanazzal a gyártási eljárással. A díjnyertes vázszerkezet előnyei között kiemelt fontosságú, hogy ultrakönnyű, ezáltal kisebb fogyasztású és kevesebb károsanyag-kibocsátású jármű építhető belőle; az önhordó kompozit váz korrózióálló, így alacsonyabbak a karbantartási költségek is.

Kiemelt Partnereink