Gyártók Hatalmas hajógyárat építenek az oroszok

Hatalmas hajógyárat építenek az oroszok

MTI | 2016.02.25 14:34

Hatalmas hajógyárat építenek az oroszok

A beruházás célja, hogy 2024-ig tankhajókkal és úszó platformokkal lássa el az új gyár a nyersanyagokra szomjazó Moszkvát.

Hirdetés

- Ez lesz a leghatalmasabb és a legmodernebb hajógyár, amelyet Oroszország valaha épített, és az első, amely kifejezetten a 75 ezer tonna kapacitás fölötti hajók létrehozására szakosodott - idézte a Rosszijszkaja Gazeta című napilap Nyikolaj Patrusevet, az orosz Biztonsági Tanács vezetőjét.

A Zvezda (Csillag) névre keresztelt létesítmény a Vlagyivosztoktól 40 kilométerre fekvő Bolsoj Kamenyben található. A gyárban 2020-ig kell megkezdődnie a tankerek és az akár 350 ezer tonna vízkiszorítású jégtörők gyártásának, de csak 2024-től fog teljes kapacitáson üzemelni - tette hozzá Patrusev.

Moszkva terveinek megvalósulását mindenesetre több tényező késleltetheti, köztük a szélsőséges időjárás, a logisztikai nehézségek, a szakértőgárda hiánya, valamint az ukrán válság miatti nyugati gazdasági szankciók vonzatai.

Ilyen lesz az óriási gyár (Grafika: Mercator Media)

Oroszország augusztus elején jelezte az ENSZ-nek, hogy 1,2 millió négyzetkilométernyi területre tart igényt az Északi-sarkon, követelését tudományos bizonyítékokkal támasztotta alá. A térség remek adottságokkal rendelkezik kőolaj és földgáz kitermeléséhez.

A követelés elismerése esetén Moszkva számításai szerint 4,9 milliárd tonna szénhidrogénhez kapna hozzáférést. Emellett a jégsapkák olvadása miatt 2050-től új tengeri kereskedelmi útvonalak nyílhatnának a térségben a nyári időszakokra egyes tudományos kutatások szerint.

Oroszország az utóbbi években egyre gyakrabban tart hadgyakorlatokat a régióban, amelyekkel szintén kiemeli annak stratégiai jelentőségét. Moszkva arról álmodik, hogy éveken belül "a legfőbb sarkvidéki hatalommá" válhat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink