Gyártók Harmadával csökkenő fogyasztás: egyenlőségjelet tesz a Mazda a dízel és a benzin közé

Harmadával csökkenő fogyasztás: egyenlőségjelet tesz a Mazda a dízel és a benzin közé

autopro.hu/B.B. | 2017.01.23 12:41

Harmadával csökkenő fogyasztás: egyenlőségjelet tesz a Mazda a dízel és a benzin közé

Még tovább csavarják a japánok a Skyactiv technológiát: a benzines modellek fogyasztása 30 százalékkal is eshet, így az üzemanyag-hatékonyságot nézve eltűnhet a dízelek eddigi előnye.

Hirdetés

Újabb fejezetéhez ért a Mazda más gyártóktól alapjaiban eltérő filozófiája: a Skyactiv technológiát továbbfejlesztve a japánok elképesztő fogyasztáscsökkenést ígérnek a benzines motorokhoz. Az autoblog.com szerint az új, HCCI módszerrel akár harminc százalékkal kevesebb benzinnel is megelégszik az autó, ami így lényegében elérheti a dízelesek hatékonysági szintjét. Egy közepes méretű autónál száz kilométeren az üzemanyagigény megállhat a 3,3 liternél.

A Skyactiv technológia esetében a „trükköt” eddig is a sűrítési arány környékén kellett keresni, nincs ez most sem másképp. A HCCI segítségével a benzinmotoroknál is elhagyható a gyújtógyertya, az égés öngyulladással veszi kezdetét. Hasonló fejlesztéseket korábban a GM, a Daimler és a Hyundai is végzett, azonban ezek a kísérletek a tömegtermelésig nem jutottak el.

Az újítás már 2018-ban megjelenhet a sorozatgyártásban, a piacon a tervek szerint a Mazda 3 következő generációjával debütálhat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink