Gyártók Fél éve robbant a dízelbotrány: így úszhatná meg legolcsóbban a VW

Fél éve robbant a dízelbotrány: így úszhatná meg legolcsóbban a VW

autopro.hu | 2016.03.18 12:27

Fél éve robbant a dízelbotrány: így úszhatná meg legolcsóbban a VW

A botrány egy új, lehetséges lezárásáról tárgyalnak a Volkswagen és az USA illetékesei, egyes sajtóértesülések szerint ugyanis két környezetvédelmi alap támogatásáért cserébe a hatóságok eltekinthetnek a súlyos büntetések kiszabásától.

Hirdetés

Éppen hat hónapja, tavaly szeptember 18-án került nyilvánosságra, hogy a Volkswagen manipulálta a kibocsátási értékeket. Azóta alig akadt olyan hét, amikor a német gyártó botrányáról és annak lehetséges kezelési módjairól ne született volna friss hír, akár több is. Így van ez most, fél év elteltével is: a Bloomberg bennfentes információkra hivatkozva azt írja, egy különleges megállapodás vethet véget a VW presztízsét megtépő folyamatnak.

Az üzlet lényege az lehet, hogy a Volkswagen egy, a teljes Egyesült Államokra kiterjedő, a környezetbarát közlekedést, illetve egy, Kalifornia államban a zéró emissziós járműveket támogató alapot finanszírozna, cserébe a tengerentúli hatóságok ejtenék a több milliárdos büntetéssel fenyegető pert. A lépés megfelelne az amerikaiak azon törekvésének, miszerint a botrány után a zöld közlekedés fejlesztésére köteleznék a német gyártót.

Az egyezkedés során akár a VW elleni legkomolyabb pert is ejthetik

Bár párhuzamosan több per is zajlik a német gyártó ellen, amennyiben valóra válna a most vázolt forgatókönyv, az Automobilwoche szerint a VW talán a legkomolyabb következményekkel járó problémát oldaná meg: a két környezetvédelmi alap támogatásával a wolfsburgiak az amerikai környezetvédelmi törvény megsértését tennék jóvá.

Kiemelt Partnereink