Gyártók Fék és gáz egyben: a Nissan hozza az egypedálos autót

Fék és gáz egyben: a Nissan hozza az egypedálos autót

autopro.hu/B.B. | 2017.08.04 12:30

Fék és gáz egyben: a Nissan hozza az egypedálos autót

Az e-Pedal, melyet nem kell nyomni ahhoz, hogy megálljon a kocsi a lejtőn, a következő generációs Leafben debütál majd.

Hirdetés

Számtalanszor kiderült már, hogy a járművekben nincs olyan alkatrész, amit ne lehetne továbbfejleszteni, okosabbá, hatékonyabbá varázsolni. A legújabb példát ez ügyben a Nissan szolgáltatja, hiszen a japánok bemutatták az e-Pedalt.

Nem újdonság, hogy megfelelően előrelátó vezetési stílus mellett könnyedén lehet autót vezetni a motorféket, vagy a hibridek esetén a telepeket visszatöltő lassulást felhasználva akár egy pedállal is. Az azonban egyedi, hogy a Nissan a következő Leafben alapértelmezettként állítja be ezt a funkciót.

Az e-Pedal ugyanis önmagában teszi lehetővé a gyorsulást és a lassulást, sőt az emelkedőn való megállást is. A pedál nyomva gázként, visszaengedés közben fékként működik, ha pedig teljesen leemeljük róla a lábunkat, akkor kvázi automata kézifékként funkcionál, még tovább tehermentesítve a sofőrt.

Persze a vészhelyzetek kezelésére nem alkalmas a találmány, így az erőteljesebb fékezésekre továbbra is rendelkezésre áll majd egy „hagyományos” fékpedál is. Aki nem képes megbarátkozni az e-Pedallal, az ki is kapcsolhatja a funkciót.

A Nissan további részleteket a szeptember 6-án esedékes bemutatón árul majd el, addig az alábbi videó segíti az újítással való ismerkedést.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink