Gyártók Ez a gyártó termeli a legtöbb profitot

Ez a gyártó termeli a legtöbb profitot

autopro.hu/B.B. | 2016.12.01 10:00

Ez a gyártó termeli a legtöbb profitot

Az idei év eddig eltelt része alapján az autógyártók között a BMW működése a legjövedelmezőbb. A Daimler sem panaszkodhat, a VW viszont kissé visszaesett.

Hirdetés

A 2016-ban eddig produkáltak alapján értékelte az Ernst & Young az autógyártókat. A globális profitabilitási ranglistát a németek vezetik: az első helyen a BMW áll, a képzeletbeli ezüstérmet pedig a Daimler nyerte. A bajorok az év első kilenc hónapjában 12 százalékos üzemi marzsot értek el, ugyanez az adat a stuttgartiaknál 8,4 százalék.

A dobogó harmadik fokára a világ – jelenleg – legnagyobb autógyártója fért még fel, a Toyota 8,3 százalékos mutatót produkált. A Volkswagen forgalmának 5,4 százalékát realizálja nyereségként a kamatok és adózás előtt, ez a rangsor tizedik helyére volt elég.

A különösen a német gyártókra fókuszáló Automobilwoche szerint a Daimler pusztán a harmadik negyedévet tekintve már nagyobb profitot ért el, mint a BMW. Természetesen a teljes évre vonatkozó ranglistára még egy kicsit várni kell, viszont a mostani már egész pontos képet ad a gyártók 2016-os hatékonyságáról.

Ami az abszolút nyereséget illeti, a Toyota vezeti a versenyt. Bár július és szeptember között a gyenge jen miatt alaposan csökkent a japánok profitja, a 4,2 milliárd eurós nyereséggel még mindig világelsők. 4 milliárd eurós értékkel a Daimler második, 3,3 milliárd eurós haszonnal pedig a VW a bronzérmes. A BMW 2,4 milliárd euróval ezen a listán csak az ötödik helyet foglalja el.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink